2021. november 15

Huszonnégy vendéglátóipari szervezet az üdülési jegyek újbóli bevezetését szorgalmazza

Huszonnégy vendéglátóipari szervezet az üdülési jegyek újbóli bevezetését szorgalmazza a jövő évtől, azonban az erre vonatkozó döntést az év végéig meg kell hozzák. A helyfoglalások rugalmasságának biztositásért a Turisztikai Szövetség az ajánlja, hogy az üdülési jegyeket (voucher), hosszabb, legalább öt évre szólóan szabályozzák. Az egészségügyi válság leginkáb a szállodai- és vendéglátó ipart sújtotta, amely jelenleg a bevételek drasztikus csökkenésével és személyzethiánnyal küzd.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

A héten folytatódnak a tárgyalások a PNL, a PSD és az RMDSZ között a közös kormányprogram befejezése érdekében

A héten folytatódnak a tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a közös kormányprogram befejezése érdekében. E három politikai alakulat vasárnapi megbeszéléseinek középpontjában a munkaügy állt, mától pedig a pénzügy és az igazságszolgáltatás irányába mozdulnak el a tárgyalások. Florin Cîțu ideiglenes miniszterelnök, a PNL elnöke leszögezte, hogy a munkaügy terén a PSD-vel a nyugdijak több mint 70%-os növeléséről tárgyaltak, de további elemzésre van szükség e növekedés költségvetésre gyakorolt hatása tekintetében. A luxusadóra vonatkozóan Marcel Ciolacu, a PSD elnöke kijelentette, hogy a szocáldemokraták továbbra is támogatják az emlitett adó bevezetését. Ami az új miniszterelnök személyét illeti, a PNL, a PSD és az RMDSZ között a tárgyalások még nem értek véget.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Brassóban 34 évvel ezelőtt tört ki a kommunizmus elleni lázadás

Hétfőn, Brassóban a „Steagul Roșu” teherautókat gyártó vállalat munkásai kommunistaellenes lázadásának 34. évfordulójára emlékeztek, amely a Nicolae Ceaușescu vezette rezsim elleni első nagyszabású tüntetés volt. 1987. november 14-ről 15-re virradó éjszaka az emberek az egykori Román Kommunista Párt Megyei Bizottságának székháza előtt adtak hangot elégedetlenségüknek a rossz életszinvonal miatt. A város más lakói is csatlakoztak hozzájuk és „Ébredj, román”-t énekelték, és Romániában először skandálták „Le a diktatúrával, le Ceauşescuval”. A hatóságok brutálisan felléptek ellenük. 34 évvel később, ugyanezen az útvonalon, de a járvány miatti körülmények között, Brassó tiszteletére rendezett szimbólikus eseményre került sor, mindössze két résztvevővel: a November 15. Egyesület egyik tagjával és egy amatőr sportolóval. Az útvonalon csatlakozott hozzájuk, jelképesen, tíz fiatal, valamint középiskolások. Mindannyiukat két rendőrcsapat kísérte, és támogatásukra ideiglenesen forgalomkorlátozást rendeltek el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Románia az idén 60%-kal több földgázat importál, mint tavaly

Románia az idei év első kilenc hónapjában közel 60%-kal több földgázat importált, mint 2020 hasonló időszakában. A hazai földgáztermelés ugyanakkor mindössze 1,2%-kal haladta meg a 2020. január-szeptemberi termelést, mutatnak rá az Országos Statisztikai Intézet adatai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

3 500 pénzbírságot szabtak ki a rendőrök az egészségügyi szabályok megszegése miatt

Csaknem 3 500, több mint 800 ezer lej összegű bírságot írtak ki vasárnap a rendőrök és a csendőrök, akik ellenőrizték a koronavirusjárvány megelőzését és leküzdését célzó szabályok betartását. A betegségek elleni küzdelem meghiúsítása miatt öt büntetőeljárást is indítottak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)

Megtorpant a kornovaris elleni oltási kedv

Az utóbbi időben egyre kevesebben veszik fel a koronavirus elleni oltást. Vasárnap mindössze 18 ezren kapták meg az első adag vakcinát. Eddig 6 800 000 ember részesült a teljes oltási programban. Az intenzív osztályokon továbbra is nagy a nyomás, országszerte, jelenleg több mint 1 700 korházi ágy foglalt, mig a tegnap hat intenzív terápiás ágy volt szabad. Az utóbbi időben 233-an veszitették életüket koronavirussal való fertőzés miatt. A legtöbb új fertőzést Bukarestben, valamint Temes és Ilfov megyében jegyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.15)
Rozália Gănciulescu