Anvelopele de iarnă oferă o aderenţă mai bună pe şosele în sezonul hibernal

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu polei şi mult mai eficiente atunci când temperaturile sunt scăzute, chiar şi acolo unde asfaltul este curat. Şoferii care nu respectă legislaţia rutieră riscă pe lângă o amendă de cel puţin 650 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi recuperat doar de la o reprezentanţă a Registrului Auto Român. Directorul general al RAR, Radian Tufă, ne-a declarat că anvelopele de iarnă oferă o aderenţă mai bună pe şosele în sezonul hibernal.
Radian Tufă: Anvelopele de iarnă sunt construite din materiale speciale, iar compoziţia şi structura benzii de rulare sunt specifice utilizării în aceste condiţii. O anvelopă normală, generic de vară, pe perioada de iarnă ea devine casantă, nu mai are aderenţă, implicit înseamnă că expune conducătorul auto la posibile riscuri de accident. Obligatoriu să le înlocuim când circulaţia se desfăşoară pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, cu gheaţă, polei.
Realizator: Reporterul nostru, Alexandru Lancuzov, aminteşte că 21 de maşini au fost implicate într-un accident în această dimineaţă, în localitatea Sânpaul, din judeţul Mureş. Tamponarea a avut loc pe un carosabil acoperit cu polei şi în condiţii de ceaţă densă, iar drumarii au împrăştiat sare înainte de incident./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 noiembrie