Nava Mount Whitney şi-a încheiat misiunea în Marea Neagră şi a început deplasarea spre Marea Mediterană

Nava de comandă și control din clasa Blue Ridge USS Mount Whitney (LCC 20) şi-a încheiat misiunea în Marea Neagră şi a început deplasarea spre Marea Mediterană. Nava de comandă și control din clasa Blue Ridge USS Mount Whitney (LCC 20) a finalizat exercițiul și a început deplasarea din apele Mării Negre în Marea Mediterană, a anunţat Serviciul de presă al Flotei SUA. ”Nava amiral a Flotei a șasea americane Mount Whitney și-a început deplasarea spre sud din Marea Neagră spre Mediterană, după finalizarea operațiunilor navale și a exercițiilor cu aliații și partenerii săi NATO, pe 15 noiembrie”, se arată în comunicatul postat pe Twitter.
Potrivit unor informaţii recente, nava de comandă și control din clasa Blue Ridge USS Mount Whitney (LCC 20), navă amiral a Flotei a șasea americane (SIXTHFLT) și distrugătorul de rachete ghidate clasa Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) au participat la un exercițiu multinațional pe Marea Neagră, împreună cu navele Turciei, României și Ucrainei, în apele internaționale ale Mării Negre, a anunţa Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării.
„Distrugătorul de rachete ghidate clasa Arleigh Burke USS Porter (DDG 78) şi USS Mount Whitney au desfășurat o serie de exerciții navale comune cu nave din Turcia, România și Ucraina în apele internaționale, în apropiere de coasta României”, se precizează în comunicatul remis de minister. După cum se mai precizează, navele au făcut escală în portul Constanța (România). Ministerul rus al Apărării a menționat că monitorizarea acțiunilor navelor americane din Marea Neagră a fost efectuată de navele Flotei Ruse din Marea Neagră: crucișătorul de rachete Moskva, fregata Amiral Essen și nava de patrulare Pavel Derjavin.
Într-un interviu realizat de jurnalistul rus Pavel Zarubin, pentru emisiunea ”Moscova. Kremlin. Putin”, preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că utilizarea de către NATO a aviației strategice cu armament militar în exerciții neplanificate din Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia. Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Rusia controlează pe deplin situația legată de activitatea militară a SUA în Marea Neagră și va răspunde oricărei provocări. El a adăugat că Moscova îndeamnă Washingtonul și NATO să evalueze raţional riscurile pe care le prezintă acțiunile lor./vdraguta/avladucu

www.russian.rt.com – 15 noiembrie