Comisia Electorală Centrală din Bulgaria urmează să anunţe rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale

Comisia Electorală Centrală (ŢIK) din Bulgaria va anunţa, în cursul zilei de marţi, rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale de duminică. De asemenea, este aşteptată şi decizia ŢIK cu privire la desfăşurarea unui al doilea tur de scrutin pentru votul prezidenţial, pe data de 21 noiembrie.
După numărarea a 99,5% din voturi, echipa compusă din actualul preşedinte, Rumen Radev, şi vicepreşedintele Iliana Iotova câştigă 49,4% şi va participa la al doilea tur de scrutin, principalii oponenţi fiind Anastas Gherdjikov şi Neviana Miteva, care au obţinut 22,8% în primul tur.
Referitor la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc tot duminică, şapte partide vor intra în noul parlament al Bulgariei. Formaţiunea politică „Continuăm Schimbarea” – 25,6% câştigă alegerile, urmată de coaliţia GERB-Uniunea Forţelor Democrate cu 22,8% din voturi. Pe locul al treilea se clasează Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – 12,9%, iar pe locul al patrulea, Partidul Socialist Bulgar – 10,3%. „Există un Astfel de Popor” – 9,5% se află pe locul cinci, iar Bulgaria Democrată – 6,3%, pe locul şase. „Văzrajdane” – 4,9% reuşeşte să treacă pragul electoral necesar de 4% pentru a intra în noul parlament./ddaniela/pvelisar

(www.bnr.bg – 16 noiembrie)