Continuă negocierile pentru formarea guvernului

Radiojurnal – Realizator: Cristian Bâcâin – Negocierile pentru programul de guvernare comună PSD, PNL, UDMR avansează, dar nu s-au încheiat, în pofida declaraţiilor optimiste ale liderilor. În prim plan a ajuns acum problema, la fel de dificilă, a stabilirii candidatului pentru funcția de premier, însă nici după o discuție în cerc restrâns între președinții celor trei partide nu s-a anunțat nimic oficial. S-a avansat soluția preluării prin rotație a conducerii guvernului, iar o ședință decisivă în acest sens este anunțată pentru această seară la PNL. Amalia Bojescu are cele te mai noi informații despre toate aceste evoluții pe scena politică.
Reporter: Negocierile pentru programul de guvernare au intrat în linie dreaptă, după ce PSD, PNL și UDMR au căzut de acord asupra măsurilor care vor fi susținute de viitorul guvern. Rămâne încă în discuție nominalizarea pentru funcția de premier. Liderii celor trei formațiuni au discutat pe această temă, avându-se în vedere soluția unei rocade de la vârful executivului. Surse politice spun că o decizie în acest sens ar putea fi luată după o discuție cu președintele României. PNL este de acord cu varianta rocadei, cu condiția ca liberalii să facă prima propunere. PSD ar accepta această variantă, dar nu în persoana lui Florin Cîțu – spun surse din cele două formațiuni politice. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, afirmă că în prezent social-democrații au o variantă de prim-ministru.
Sorin Grindeanu: În momentul în care, în urma negocierilor, există o modificare față de mandatul pe care îl avem dat de forul de conducere din partid o să mergem în fața partidului și o să spunem la ce negociere s-a ajuns, iar partidul va decide dacă e de acord sau nu.
Reporter: Propunerea de premier prin rotație între PSD și PNL reprezintă o soluție, dar nu există un mandat în PNL pentru o astfel de variantă – spune președintele formațiunii, Florin Cîțu. O decizie în acest sens ar putea fi luată în această seară, când a fost convocată o şedinţă a Biroului Executiv. Florin Cîţu consideră că trebuie să se ajungă mai repede la o înțelegere și atrage atenția că liberalii au făcut deja anumite concesii.
Florin Cîțu: Suntem în negocieri, în discuții pentru a avea o coaliţie de guvernare cu PSD. Este un compromis major pe care îl face Partidul Național Liberal. Vom vedea mai departe ce vom face. Trebuie să avem o guvernare bună pentru români. Important este ca orice variantă avem, trebuie să ținem cont de faptul că România este în procedură de deficit excesiv. Nu putem să depășim deficitul pentru anul viitor.
Reporter: O nouă rundă de negocieri este aşteptată astăzi, când se doreşte să se cadă de acord asupra nominalizării pentru funcţia de prim-ministru, după care trebuie împărţite portofoliile. O dată stabilită componenţa guvernului, se va merge pe un calendar accelerat pentru învestirea noului cabinet.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)