Evoluția negocierilor între PNL, PSD, UDMR pentru încheierea programului de guvernare

Realizator: Cristian Bâcâin – O nouă rundă de negocieri PNL, PSD, UDMR urmează să înceapă la prânz, la parlament, cu speranța celor trei formațiunii că ar putea fi una finală pentru încheierea programului de guvernare. Și tot o şedinţă decisivă este anunțată spre seară la PNL. Biroul Executiv al partidului ar urma să decidă dacă acceptă sau nu soluția ca funcția de premier să fie preluată prin rotație de liberali și de social-democrați. Alina Bordeiaşu are toate informațiile despre evoluția negocierilor, şi este acum în direct. Bună dimineața, Alina.
Reporter: Bună dimineața. PNL, PSD și UDMR au căzut de acord asupra unor capitole din programul de guvernare referitoare la creșterea pensiilor, a alocațiilor de stat, dar și a investițiilor. De asemenea, cele trei partide au stabilit să păstreze cota unică de impozitare. Sunt încă discuții la capitolele finanţe și justiție.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea, în această dimineaţă, că specialiştii se vor pronunţa pe desfiinţarea Secţiei Speciale. Mai trebuie luată o decizie și în privința introducerii aşa-numite taxei pe lux.
Liderii celor trei formațiuni au dat de înțeles că anumite puncte încă sensibile pot fi lăsate deschise pentru a se înțelege pe parcurs. O necunoscută rămâne pentru moment propunerea de premier. PNL și PSD au în vedere soluția unei rocade la șefia guvernului, dar nu s-a stabilit perioada și, mai ales, ce partid va prelua primul poziția de prim-ministru. S-a stabilit, de principiu, că formația care dă premierul pierde funcția de vicepremier și pe cea de ministru de finanțe. Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, preciza că PSD nu a făcut o nominalizate pentru şefia executivului, dar sigur va face acest lucru. În ceea ce îi privește pe liberali, a fost convocată, pentru această seară, o ședință a conducerii PNL în care este de așteptat ca Florin Cîțu să ceară mandat de la partid pentru a merge la Palatul Cotroceni cu propunerea premier prin rotație.
Astăzi, de la ora 13:00, PNL, PSD, UDMR și Minoritățile Naționale vor avea o nouă rundă de negocieri pentru a finaliza programul de guvernare./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)