Testele COVID-19 pe bază de salivă urmează să ajungă în școli

Radiojurnal – Realizator: Cristian Bâcâin – Testele COVID-19 non-invazive pe bază de salivă ar trebui să ajungă în școli în zilele următoare pentru a se începe testarea elevilor și a cadrelor didactice. Ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat aseară, într-o emisiune televizată, că s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi de teste și că a cerut unele clarificări de la Ministerul Sănătății.
Reporter: Adriana Leu – Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să precizeze dacă testele rapide antigen din salivă pot fi făcute de elevi acasă sub supravegherea părinților sau aparținătorilor legali înainte de a merge la școală. O altă nelămurire este dacă pentru acest tip de testare este nevoie de acordul părinților, așa cum era și pentru testarea rapidă antigen cu prelevare de probe din nas și gât. Nu în ultimul rând, responsabilii de la educație vor să afle dacă vor fi testați și copiii de grădiniță. Ministrul interimar, Sorin Cîmpeanu, a precizat că lunea și joia ar urmă să fie testați toți elevii, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați anti-COVID-19. Recoltarea testelor stârnește însă nemulțumiri, atât în tabăra cadrelor didactice, cât și a părinților. Pentru că în multe unități de învățământ nu există personal medical, testele ar urma să fie administrate de persoane desemnate, însă majoritatea angajaților din sistem nu sunt de acord să fie implicați în acest proces – arată două mari federației sindicale. O învățătoare le-a explicat colegilor de la Radio România Târgu-Mureș, că argumentele țin de siguranța personală și de timpul care trebuie alocat pentru testarea elevilor dintr-o clasă.
-: Am înțeles că sunt pliculețe din hârtie în care pun saliva. După aceea este un tub în care este ceva lichid, se amestecă și se pune cu o pipetă într-un dispozitiv. În primul rând noi nu suntem persoane specializate să facem asemenea lucruri, nu ne permite nici timpul şi mi se pare că și noi suntem puse în pericol dacă suntem puse să facem așa ceva. Din câte am înțeles, face până la urmă doamna asistentă și se fac la cabinetul medical, dar iarăși nu văd cum reușește doamna să facă o școală întreagă însă, să se ţină şi ore.
Reporter: În acest moment, aproape trei sferturi din școlile, liceele și grădinițele din țară susțin cursuri cu prezență fizică, în condițiile în care cel puțin 60% din personal s-a vaccinat anti-COVID, restul au rămas în online.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 noiembrie)