Premierul britanic, Boris Johnson, audiat în Parlamentul britanic

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – Premierul britanic, Boris Johnson a răspuns astăzi în parlament acuzaţiilor venite din opoziţie că i-ar proteja pe unii parlamentari care s-ar afla în conflict de interese pentru că au un al doilea serviciu. După cum transmite corespondenta RRA Aura Neag, opoziţia consideră că este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, despre corupţie.
Reporter: Aura Neag, Londra – Într-o atmosferă tensionată, legislativul britanic a discutat astăzi despre conflicte de interese şi posibile acte de corupţie în rândul parlamentarilor săi.
Lindsay Hoyle: Domnule prim-ministru, nu doresc să fiu confruntat dvs sunteţi premierul ales al acestei ţări, dar în Parlament eu sunt cel care stabileşte regulile.
Reporter: L-a apostrofat preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, pe Boris Johson, care refuza să răspundă la întrebări. De câteva săptămâni, presa relatează despre cazurile unor parlamentari britanici care lucrează drept consultanţi pentru firme private. În Marea Britanie, parlamentarii au voie să aibă o a doua slujbă, însă trebuie să evite orice conflict de interese. Acest scandal a izbucnit când un parlamentar conservator urma să fie suspendat temporar din legislativ pentru conflict de interese. Boris Johnson i-a luat atunci apărarea vehement parlamentarului.
Boris Johnson: Am mai spus că acea decizie a fost o greşeală.
Reporter: A declarat astăzi Boris Johnson. Liderul opoziţiei, Keir Starmer, fost procuror, a vorbit însă de corupţie, o acuzaţie rar auzită în Marea Britanie la adresa Guvernului.
Keir Starmer: Este un laş, nu este un lider, de săptămâni bune apără corupţia.
Reporter: A declarat liderul opoziţiei britanice la adresa premierului. Parlamentul de la Londra urmează să voteze astăzi în ce condiţii parlamentarii aleşi pot avea o a doua slujbă.#HUN/dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 noiembrie)