2021. november 18

Marcel Ciolacu egyetért azzal, hogy Alexandru Rafila képviselőt javasolják miniszterelnöknek

Marcel Ciolacu szociáldemokrata elnök csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy egyetért azzal, hogy Alexandru Rafila képviselőt javasolják miniszterelnöknek és – mint mondotta – ráveszi kollégáit e jelölés elfogadására. Ciolacu bejelentésére azt követően került sor, hogy szerdán Florin Cîțu liberális elnök közölte: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ lídereivel folytatott megbeszélésen Marcel Ciolacunak miniszterelnöki variánsként Alexandru Rafilat javasolta. (RADOR HIRGYNÖKSÉG – 11.18)

Az ősszel Románia több mint 30 koronavirussal fertőzött beteget szállított magyarországi, lengyelországi és ausztriai kórházakba

Az ősszel Románia több mint 30 koronavirussal fertőzött, súlyos állapotban levő beteget szállított magyarországi, lengyelországi és ausztriai kórházakba, mivel a hazai egészségügyi rendszer nehezen tud megküzdeni a megbetegedések hatalmas hullámával. A betegek többségét Magyarországra szállították, közülük 14-et kormányközi megállapodása alapján Aradról a Szegedi és a Debreceni Egyetemi Orvosi Központba utalták be. Ezek közül két, 60 éven felüli nő elhunyt, közölte Simina Roz, a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház szóvivője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Megakadtak a PSD, PNL és az RMDSZ kormányalakitási tárgyalásai

A három politikai alakulat mostanig nem közölt semmilyen menetrendet a tárgyalások felújitásáról, de a kormányprogramról sem és a miniszterelnök-jelöltről sem. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint a Sociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői felújithatják a tárgyalásokat, mivel, legalábbis deklaratívan, azt szeretnék, hogy a 90%-ban befejezett kormányprogramot elfogadják és a jövő héten beiktassák az új, teljes jogkörrel rendelkező kormányt.A probléma csupán az, hogy nem tudják eldönteni, ki vezesse az új kormányt a rotációs elv valapján, amelyről már korábban megállapodtak. A szociáldemokraták a tegnap az új miniszterelnöki javaslat tekintetében egyhangúlag Marcel Ciolacura szavaztak, és érteni engedték, hogy a parlamenti mandátumok szerint őket illeti meg e funckió betöltése. Másrészt, a PNL kitart amellett, hogy a liberálisoknak kell először javaslatot tenniük és ez irányban bizonyos engedményeket tettek a PSD-vel folytatott tárgyalásokon. A liberálisok egyrésze rugalmas tárgyalásokat akar folyatni az PSD-vel, miközben  Florin Cîțu nem látja az értelmét egy újabb találkozó összehivásának, mivel már megállapodtak abban, hogy őt javasolják az új kormány élére. Majd eldöl, hogy miként oldják fel e heyzetet, hogy a PSD-nek, a PNL-nek és az RMDSZ-nek sikerül-e közös miniszterelnöki javaslattal menni a Cotroceni palotába vagy Románia elnökére bizzák a jelölést. (RADOR HIRÜGYNÖKSG – 11.18)

Ma van a Nemzeti Dohányzásmentes Nap

Ma van a Nemzeti Dohányzásmentes Nap. Romániában több mint öt és fél millió dohányos van. Az új, hevített dohánytermékek és az e-cigaretta fogyasztása új közegészségügyi fenyegetést jelent, legalábbis ezen termékek egészségre gyakorolt ​​hatására vonatkozó legfrissebb adatok szerint. Az Országos Dohányzásmentes Napot minden évben november harmadik csütörtökén tartják, és a cél a lakosság figyelmének felhivása a dohányzás okozta betegségekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos Romániába látogat

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos csütörtökön hivatalos látogatást tesz Romániában, mely alkalommal megbeszélést folytat a román politikai vezetőkkel, különösen a koronavirus-járvány miatt kialakult aggasztó helyzetről. Az Európai Bizottság bukaresti képviseletének közleménye szerint Thierry Breton úgy véli, hogy a tél  beköszöntével az alacsony átoltottság veszélyezteti a románok egészségét, és egyben gátolja a román államot és az Európai Unió egészét a teljes helyreállitási folyamatban. Az európai hivatalosság Klaus Iohannis államelnökkel, valamint az ideiglenes egészségügyi és védelmi miniszterekkel találkozik, annak érdekében, hogy ösztönözzék valamennyi érintett fél erőfeszítését, beleértve az egészségügyi szakembereket és a nem kormányzati szervezeteket, a koronavirus elleni oltási folyamat előmozditására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)
Rozália Gănciulescu, RADOR