Liderii PNL, PSD și UDMR au încheiat negocierile politice

Realizator: Alina Bordeiaşu – Liderii PNL, PSD și UDMR au încheiat cu puțin timp în urmă negocierile politice. Această nouă rundă de discuții a avut loc în contextul în care PNL a votat în această dimineață o nouă propunere de premier, în persoana lui Nicolae Ciucă. La finalul discuțiilor, acesta a declarat că cele trei partide au agreat în mare parte programul de guvernare. El a mai spus că negocierile sunt avansate și cel mai probabil joia viitoare va fi învestit noul guvern.
Nicolae Ciucă: Am reușit să înaintăm pe aspectele care erau în dezbatere la nivelul coaliției. S-au făcut pași importanți atât pe ceea ce înseamnă pachetul social, cât și pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluții astfel încât să nu creștem taxele și, de asemenea, am stabilit să avem un procent de 7% pentru investiții în programul de guvernare, în bugetul viitor.
Realizator: La rândul său, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a susținut că nu s-a stabilite deocamdată ce partid va prelua funcția de premier. Se știe că sunt două nominalizări, de la PSD și PNL. Marcel Ciolacu a precizat că mâine, de la ora 12:00, se vor relua discuțiile pe programul de guvernare care va fi cu siguranță finalizat.
Marcel Ciolacu: Nu am ajuns la o discuţie să hotărâm cine are primul ministru. Dacă noi insistăm, cum e corect, dacă nu avem primul ministru, Ministerul de Finanţe să fie la PSD, şi cei de la PNL, la fel de corect, au insistat, dacă nu au prim-ministru, să aibă Ministerul de Finanţe. Am mai avut o discuţie foarte aplicată pe pachetul social. Rămânem în continuare să căutăm venituri, astfel încât părerea celor de la PNL este să nu fie crescută nicio taxă. Am ajuns la un program agreat ca joi România să aibă un guvern.
Realizator: Odată cu finalizarea programului de guvernare PNL, PSD și UDMR pot discuta pe structura și componența noului executiv./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 noiembrie)