Reacţia purtătorului de cuvânt al MAE rus la declaraţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre Rusia

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a comentat declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre Rusia. Ea s-a referit în mod special la declarația secretarului general al NATO, potrivit căreia acesta i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparență.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat, în mod special, apelul adresat de Stoltenberg Rusiei de a da dovadă de transparență și de a reduce tensiunile. Secretarul general al NATO a spus că Rusia își consolidează semnificativ puterea sa militară și a calificat ca fiind neobișnuită concentrarea de forțe la granița cu Ucraina.

Totodată, Stoltenberg a susținut că reprezentanții NATO ar fi observat un astfel de comportament din partea Rusiei, de câțiva ani, în mod special, începând din 2014.
”E ceva absurd: dacă el observă toate acestea, atunci înseamnă că acțiunile sunt transparente; iar dacă nu sunt transparente, atunci nu ar fi putut să observe nimic”, a comentat Zaharova declarațiile oficialului NATO, pe canalul său de Telegram. Ea i-a reamintit secretarului general al NATO că în istoria contemporană, sursa agresiunii care s-a soldat cu pierderea a milioane de vieți au fost tocmai țările NATO. Militarismul și obiceiurile imperiale ale NATO au dus la apariția a zeci de conflicte armate, la distrugerea statelor, la sărăcirea civililor și la milioane de refugiați, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Acesta a mai menționat că NATO nu va fi trasă la răspundere pentru crimele sale. Totodată, Zaharova a mai spus că, de fapt, nu există transparență în NATO, întrucât membrii Alianței uneori nu au habar despre planurile tactice sau strategice ale celuilalt.

Purtătorul de cuvânt a amintit că de fapt, crearea unei Alianțe triple între Statele Unite, Marea Britanii și Australia, precum și planurile de desfășurare a submarinelor nucleare în largul coastelor Australiei au devenit o surpriză pentru NATO și țările care sunt membre. În acest context, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia trebuie să obţină garanții de securitate pe termen lung din partea Occidentului./vdraguta/dsirbu

www.russian.rt.com – 19 noiembrie)