Portofoliile din viitorul guvern

Realizator: Mira Gomboş – Liberalii ar urma să deţină opt portofolii în viitorul guvern, printre care cel al justiţiei, al educaţiei sau al internelor. Alte nouă ministere vor fi conduse de social-democraţi. Printre acestea, finanţele, apărarea, sănătatea şi transporturile. Amalia Bojescu ne spune mai multe:
Reporter: PNL va avea premierul pentru următorul an şi jumătate şi opt portofolii în noul cabinet, între care: justiţia, internele, educaţia sau noul minister al cercetării şi digitalizării. Conducerea PNL a dat deja un vot pentru persoanele care vor ocupa aceste portofolii, însă a fost criticată de unii liberali că a cedat ministere importante pentru a păstra funcţia de prim-ministru. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, declara că această coaliţie este o soluţie de compromis şi va monitoriza modul în care funcţionează:
Florin Cîţu: Această coaliţie nu este o coaliţie necondiţionată. Voi monitoriza modul în care această coaliţie va funcţiona şi mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau că stabilitatea economică şi financiară a României va fi pusă în pericol.
Reporter: UDMR va avea în viitorul cabinet o funcţie de viceprim-ministru, păstrează cele trei ministere şi speră la o guvernare stabilă şi de durată. Social-democraţii vor avea şi ei un vicepremier, nouă ministere, între care finanţele, apărare, transporturi şi funcţia de secretar general al guvernului. Din opoziţie USR a refuzat invitaţia la Cotroceni şi l-a criticat pe şeful statului, despre care spune că şi-a abandonat rolul de mediator.
Dacian Cioloş, preşedintele USR: S-a poziţionat ca fiind chiar naşul acestei monstruoase coaliţii: PNL, PSD, UDMR. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN, care din acest moment va deţine întreaga putere în statul român.
Reporter: Nici parlamentarii AUR nu vor acorda votul de încredere guvernului propus de Nicolae Ciucă./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie)