S-au încheiat consultările de la Palatul Cotroceni

Realizator: Mira Gomboş – S-au încheiat consultările de la Palatul Cotroceni şi se aşteaptă ca şeful statului să anunţe în scurt timp şi numele noului premier desemnat. PSD, PNL şi UDMR au mers împreună cu propunerea ca Nicolae Ciucă să conducă primul executiv prin rotaţie al viitoarei coaliţii. Detalii în direct cu redactorul RRA, Oana Bâlă.
Reporter: Primii la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis au venit reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai Grupului Minorităţilor Naţionale, după ce conveniseră formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern de coaliţie condus de Nicolae Ciucă, timp de 18 luni, după care funcţia le va reveni social-democraţilor. Şeful statului le-a spus celor prezenţi că este bine că s-a ajuns în această fază în care se conturează formarea unui guvern. Aceştia au fost urmaţi de AUR la discuţii. Şi USR a fost invitată la consultările de la Palatul Cotroceni, însă Dacian Cioloş, liderul Uniunii, a decis să nu participe. Au fost făcute şi declaraţii. După consultări, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat că această coaliţie este o soluţie de compromis şi nu este necondiţionată. La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi-a exprimat speranţa că noua guvernare va fi una stabilă. Este a treia încercare de desemnare a unui nou premier, după ce parlamentul nu a acordat încrederea guvernului propus de Dacian Cioloş, iar Nicolae Ciucă, al doilea desemnat pentru funcţia de prim-ministru, nu a reuşit să strângă o majoritate care să-l susţină în parlament şi şi-a depus mandatul.
Potrivit Constituţiei României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere în termen de 10 zile de la desemnare un nou vot de încredere parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a guvernului./lcoman/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 noiembrie)