2021. november 23

Erős partnerség építését szorgalmazta Maia Sandu moldovai elnök Bukarestben
Megvan minden előfeltétele annak, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság erős és kölcsönösen előnyös partnerséget építsen, ugyanis politikai értelemben történelmi helyzet alakult ki Moldovában, Bukarest pedig erőteljesen támogatja Chișinăut – jelentette ki Maia Sandu moldovai államelnök Bukarestben, miután megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román államfővel.  A felek közös sajtótájékoztatóján Sandu azt mondta, hogy történelmi eredményeket érhetnek el a következő években a két ország viszonylatában, és az elkövetkező évek a „legjobbak, legsikeresebbek” lehetnek. Klaus Iohannis arról biztosította moldovai kollégáját, hogy Bukarest részéről „pártok feletti, tartós és elsöprő” támogatásnak örvend hazája, és Románia marad Moldova legközelebbi barátja. Iohannis reményét fejezte ki, hogy a decemberi keleti partnerségi csúcstalálkozón az EU határozott kötelezettséget vállal a keleti partnerséghez tartozó azon országokkal, például Moldovával szemben, amelyekben a reformok végrehajtása előrehaladott szakaszban van. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
Florin Cîțut a szenátus új elnöke
A törvényhozás felsőházának kedd délben kezdődött ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta új parlamenti többség leváltotta házelnöki tisztségéből Anca Dragu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagját, és megszavazta a tisztségbe Florin Cîțut, a PNL elnökét. A szenátus elnökének leváltására 82-en voksoltak, de már 69 szavazat is elegendő lett volna a menesztéshez. A 24 fős USR-frakció a kezdeményezés ellen szavazott, az Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 9 fős frakciója tartózkodott. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
Marcel Ciolacu PSD-elnököt választották a képviselőház elnökévé
Marcel Ciolacut, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét választotta meg a képviselőház elnökévé kedden a közös kormányzásra készülő nagykoalíció. A képviselőház elnöki tisztsége október elején üresedett meg, miután Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) frissen leváltott elnöke lemondott a házelnöki tisztségről is. A PNL, a PSD és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta – a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvező – kétharmados nagykoalíció csütörtökön készül megszavazni az új kormányt, miután a PNL által jelölt Nicolae Ciuca miniszterelnök-jelölt hétfőn megkapta a kormányalakítási megbízást az államfőtől. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
Koronavírus Romániában: Továbbra is háromezer alatt az új fertőzöttek száma
A legutóbbi tájékoztatás óta 2736 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, valamint összesen 273 halálesetet jelentettek, ezek közül azonban 34 eset korábban következett be, de csak most kerültek be a nyilvántartása – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A 273 halálos áldozat közül 243-an nem voltak beoltva. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
A járvány ellenére rekordnagyságú nyereséget ért el a román bankrendszer az első kilenc hónapban
A koronavírus-járvány ellenére a romániai bankoknak rekordnagyságú, 6,4 milliárd lej nyereségük volt az idei első kilenc hónapban, ami a rendszerváltozás óta a legnagyobb. A román média szerint amennyiben a pénzintézeteknek jó negyedik negyedévük lesz, a bankrendszer nyeresége megközelítheti a 9 milliárd lejt. Eddig a 2018-as év számít csúcsnak, amikor a bankok összesített profitja megközelítette egész évben a 7 milliárd lejt.     Tavaly az első kilenc hónapban a bankrendszer nyeresége 4,7 milliárd lej volt, és egész évben nem haladta meg az 5 milliárd lejt, így az idén a pénzintézetek már nagyobb nyereséget értek el az első kilenc hónapban, mint tavaly egész évben. Az idei első kilenchavi 6,4 milliárd lej nyereséghez 53 százalékos arányban a három legnagyobb bank járult hozzá, így a Banca Transilvania, az osztrák Erste tulajdonában levő Román Kereskedelmi Bank (BCR) és a francia Société Generale tulajdonában levő BRD profitja volt a legnagyobb. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.23)
Andrei Demeny, RADOR