2021. november 24

Bogdan Aurescu külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rau, tárgyalt Bukarestben

Bogdan Aurescu külügyminiszter megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, Zbigniew Rau, Bukarestben. A megbeszélésen teritékre kerültek, első sorban, a regionális biztonsági, valamint a keleti szomszédsággal és a fekete-tengeri térséggel, köztük Ukrajna határaival kapcsolatos kérdések, amelyeket a felek az EU külügyminisztereinek e témában tartandó jövő heti rigai találkozója előtt vitattak meg. A két miniszter megállapodott a stratégiai érdekű kérdések szintjén való együttműködésben is, és Bogdan Aurescu  a bukaresti hatóságok teljes támogatásáról biztosította kollégáját. A román diplomácia vezetője kijelentette, hogy a migránshullám körülményei között Lengyelország és Fehéroroszország határán zajló fejleményeket nagy figyelemmel és aggodalommal követik. „E két ország a Lukasenko-rezsim hibrid fenyegetésének elfogadhatatlan és példátlan formájával szembesül, nevezetesen a migránshullámmal, amely Lukasenko új ütőkártyája. A hibrid támadás ezen új formája többdimenziós biztonsági válságot teremt az Európai Unió és a NATO külső határán, ami kiváltja a humanitárius válságot is. E helyzetről az Európai Unió és a NATO szintjén is szó esett. A Külügyek Tanácsának november 15-i ülésén, amelyen megvitattunk egy új, Fehéroroszorság elleni szankciócsomag mielőbbi elfogadását, ismételten kifejezésre jutattam eltőkélt támogatásomat”, nyilatkozta Bogdan Aurescu.A lengyel külügyminiszter fontosnak tartotta, hogy a NATO és az Európai Unió partnereit tájékoztassák a minszki rendszer által támogatott migránsválságról, amely tulajdonképpen egy hibrid háború, amely komolyan veszélyezteti a NATO és az EU egységét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 24.11)

A szenátus és a képviselőház együttes ülést tartott Románia nemzeti ünnepe alkalmából

A miniszteri funkciókra pályázó jelöltek meghallgatását egy órára megszakitották és a két parlamenti kamara együttes ülést tartott Románia nemzeti ünnepe alkalmából, amelyre Klaus Iohannis államelnököt is meghivták, de nem tudott részt venni. E alkalommal beszédet mondott a szenátus és a képviselőház elnöke, valamint a parlamenti frakciók képviselői. Objektiv okok miatt  Florin Cîțu jelenlegi ideiglenes miniszterelnök és szenátusi elnök nem vehetett részt az ünnepi ülésen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 24.11)

Moduláris kórházat nyitnak meg a COVID-19-fertőzött betegek számára Alexandriában

A koronavírusos betegek kezelésére létrehozott moduláris kórház felszerelését az Európai Alapok Minisztériuma által a város Megyei Sürgősségi Kórháza számára nyújtott finanszirozásból fedezik.A román közszolgálati rádió teleormani tudósitója szerint az új finanszírozási szerződés kedvezményezettje az alexandriai Megyei Sürgősségi Kórház. E támogatásnak köszönhetően a korházat a koronavirus elterjedésének meglőzésére hivatott modern egészségügyi eszközökkel látják el. „A legfontosabb az, hogy sikerült beszerezni egy moduláris konténerrendszert és ezt megfelelően felszerelni a virussal fertőzött páciensek monitorizása, kezelése és orvosi ellátása szempontjából. E moduláris rendszer 15 ágyból áll a COVID-gyanús személyek kiszűrésére és elkülönítésére, teljesen felszerelt hat intenzív terápiás ágyból és két műtőteremből”, magyarázta  Adrian Gâdea, Teleorman Megye Tanácsának elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 24.11

A December elsejei ünnepségeket leszűkitett formában tartják

Románia nemzeti ünnepe alkalmából a hatóságok által rendszerint megszervezett ünnepi rendezvények közül többet felfüggesztenek, vagy legjobb esetben korlátozott számú résztvevővel tartanak meg az idén a járvány miatt. A Honvédelmi Minisztérium már bejelentette, hogy a December  elsejei ünnepségeket országszerte  leszűkitett formában szervezik meg, mig a városházak által kínált csülökös babfőzelék a jövő évre marad. Ha Buzăuban december 1-jén hiányozni is fog a hagyományos ebéd, ünnepi fényben fog tűndökölni a város, mi több, a nemzeti történelmet megörökítő versenyeket is szerveznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 24.11)

Rozália Gănciulescu, RADOR