THE FINANCIAL TIMES: România va avea un nou guvern după ce rivalii au ajuns la un acord în privința premierului

Liberalul Nicolae Ciucă va fi probabil confirmat drept premier, însă social-democrații și-au adjudecat ministere-cheie.

Cele mai mari două partide din România au convenit luni să formeze un guvern de coaliție larg, punând capăt săptămânilor de paralizie politică, în contextul în care țara se confruntă cu un val de cazuri de Covid-19 și cu creșterea abruptă a prețurilor la energie.

Nicolae Ciucă, un fost general de armată de 54 de ani, a fost desemnat drept premierul care va conduce coaliția formată din Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta și cel mai mare rival al său, Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga.

Împreună cu partidul etnic maghiar UDMR, cele trei vor deține în parlament o majoritate de două treimi. E de așteptat ca acordul să obțină joi votul de încredere al parlamentului.

Timp de săptămâni, România a avut cele mai înalte rate ale infectării și mortalității din lume, fapt ce a pus o presiune imensă pe spitale, în condițiile în care rata vaccinării a rămas cu mult în urma celorlalte state UE.

„Românii așteaptă de la noi să oferim soluții pentru a lupta cu impactul pandemiei și cu criza energetică”, a declarat Ciucă luni.

El a spus că guvernul se va concentra și pe problemele sociale, PSD cerând tot mai mult mărirea pensiilor și alocațiilor după ce inflația a atins un record multianual.

PNL și PSD au convenit să dețină funcția de premier prin rotație, cu prima schimbare peste 18 luni. Următoarele alegeri vor avea loc la sfârșitul lui 2024.

PSD va controla majoritatea ministerelor importante, lucru considerat de mulți a fi o victorie politică. PNL a câștigat alegerile acum un an, dar guvernul său a făcut implozie după retragerea unui partener mai mic din coaliție, ceea ce a dus la săptămâni de tentative de formare a unui nou cabinet.

„Aceasta e o alianță nenaturală între foști inamici”, a declarat analistul Ion Ioniță pentru Financial Times. „Depinde de ce rezultate va obține guvernul […] În următoarele câteva luni România ar putea depăși criza și vom vedea cum va supraviețui guvernul în anul următor. În orice caz, mă îndoiesc că va rezista mult.”

După luni de certuri interne PNL și-a pierdut susținerea populară: cel mai recent sondaj CURS arată că PSD e de departe cel mai puternic partid, cu 38% intenții de vot, comparativ cu 18% pentru PNL.

La întrebarea cine e responsabil pentru criza din țară, peste două treimi din respondenții l-au identificat fie pe președintele Klaus Iohannis, fie PNL-ul său, într-un grad mai mic sau mai mare.

„Pe moment guvernul e suficient de puternic, are sprijinul deplin al președintelui. Dar atât premierul cât și liberalii sunt foarte slabi în acest guvern”, a afirmat Ioniță.

Partidul extremist anti-vaccin AUR s-a detașat acum clar drept a treia cea mai mare forță politică din țară, iar Ioniță spune că orice greșeală a viitorului guvern va duce probabil la o consolidare și mai mare a extremei drepte.

THE FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 23 noiembrie 2021 – Articol de Marton Dunai (din Budapesta)

Traducere: Andrei Suba