2021. november 25

Bizalmat szavazott a parlament Nicolae Ciuca koalíciós kormányának

Bizalmat szavazott a kétkamarás román parlament csütörtöki együttes ülésén a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével megalakult, Nicolae Ciuca (PNL) vezette koalíciós kormánynak. A Ciuca-kormányt a koalíciós pártok és a nemzeti kisebbségi frakció 318 képviselője szavazta meg. A kabinet parlamenti jóváhagyásához legalább 234 szavazatra volt szükség. A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciuca tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének. Az új román kormány csütörtökön lép hivatalba, miután a kabinet tagjai leteszik a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Románia év végéig megkapja a helyreállítási tervére járó 3,8 milliárd euró előfinanszírozást

Románia év végéig megkapja előfinanszírozásként az országos helyreállítási tervében (PNRR) szereplő csaknem 30 milliárd eurós összeg 13 százalékát, azaz 3,8 milliárd eurót – nyilatkozta szerdán Siegfried Mureşan. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője szerint a PNRR esetleges újratárgyalásával többet veszítene az ország, mint amennyit nyerne. Mureşan – aki az Európai Parlament EPP-frakciójának költségvetési ügyekben illetékes alelnöke – a román médiának nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottság eredetileg 10 százalékos előfinanszírozásra tett javaslatot, amelyet az állam- és kormányfők tanácsa el is fogadott, az EP indítványozására azonban végül 13 százalékra növelték ezt az arányt. Románia helyreállítási tervének teljes finanszírozása 29 és 30 milliárd euró között van, így 3,8 milliárd euróra jogosult az ország előfinanszírozásként. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Közel 48 milliárd lejre nőtt a költségvetési hiány októberben

Az év első 10 hónapjában az állami kiadások 47,98 milliárd lejjel haladták meg a bevételeket, közölte a Pénzügyminisztérium. Október 31-ig 308,61 milliárd lej folyt be az államkasszába, 17,1 százalékkal több, mint tavaly. Legnagyobb mértékben, 35,2 százalékkal, az áfabevételek nőttek, 64,40 milliárd lejre. Ez részben annak tudható be, hogy a cégek egy része idén fizette be a tavalyi áfát. A társasági adóból származó bevételek 27,8 százalékkal nőttek 2020-hoz képest, míg személyi jövedelemadó formájában 15,7 százalékkal több pénz folyt be az államkasszába. Október végén a költségvetési hiány a bruttó hazai termék (GDP) 4,03 százalékát tette ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.25)

Koronavírus Romániában: Alig több, mint kétezer új fertőzöttet találtak

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) csütörtöki közlése szerint az utóbbi 24 órában 2104 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel; ugyanakkor 212 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 35 korábban következett be. A halálos áldozat közül legtöbb nem voltak beoltva. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.25)