Guvernele francez și britanic s-au reunit în regim de urgență, după ce 27 de migranți s-au înecat în Canalul Mânecii

Guvernele francez și britanic s-au reunit în regim de urgență, ieri, după ce 27 de migranți s-au înecat atunci când ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Canalul Mânecii. Premierul britanic, Boris Johnson, s-a declarat șocat și indignat de tragedie și a reluat acuzații mai vechi ale Londrei că Franța nu ar face destul pentru a-i opri pe migranții ce încearcă să treacă ilegal Canalul. Parisul, care respinge de ani de zile astfel de acuzații, a spus că regatul Unit trebuie să fie parte din soluție și să înceteze să politizeze acest subiect. Corespondentul RRA Daniela Coman urmărește criza de la Paris.
Reporter: Franța nu va permite transformarea Canalului Mânecii într-un cimitir, a afirmat preşedintele Emmanuel Macron într-un comunicat difuzat la scurt timp după catastrofă. El a cerut convocarea de urgență a minisștrilor europeni cu responsabilități pe migrație și alocarea de resurse suplimentare pentru Frontex, agenția însărcinată cu apărarea frontierelor Uniunii Europene. Premierul Jean Castex ține în această dimineață o ședință de criză cu miniștrii cu atribuții de securitate. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, s-a deplasat aseară la Calais, unde a anunțat că au fost reținute patru persoane bănuite că au participat la organizarea transportului migranților către Marea Britanie. El a insistat pe importanța coordonării franco-britanice în această problemă.
Gérald Darmanin: Este nevoie de mai multă colaborare între țările noastre pentru a lupta împotriva acestor traficanți. Răspunsul trebuie să fie unul internațional, coordonat și foarte dur, pentru a împiedica alte drame.
Reporter: De la începutului anului, forțele de ordine din cele două țări au reușit să destructureze 44 de rețele și să aresteze peste 1.500 de contrabandiști. De peste 20 de ani trăiesc migranții în zona Calais, pe malul francez al Canalului Mânecii, în condiții inumane, în adăposturi improvizate, în așteptarea momentului oportun de a trece ilegal în Marea Britanie./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie