Guvernul propus de Nicolae Ciucă urmează să primească votul de învestitură al Parlamentului

Guvernul propus de Nicolae Ciucă urmează să primească astăzi votul de învestitură al Parlamentului. Toți cei 20 de miniștri au fost audiați ieri în comisiile parlamentare și au primit aviz favorabil, în condițiile în care PNL, PSD și UDMR s-au aflat în aceeași tabără. La audieri s-au discutat teme relevante pentru fiecare minister, precum: pensiile, protecția consumatorilor de energie, sănătatea sau educația. Reporterul RRA Andrei Șerban relatează.
Reporter: Propunerea pentru Ministerul Muncii, Marius Budăi, a reamintit că se va majora alocația pentru copiii de până la 2 ani la 600 de lei și la 243 de lei pentru cei până la 18 ani. Pensiile și salariul minim brut pe economie se vor majora și ele – a mai spus Marius Budăi.
Marius Budăi: Salariul minim brut pe țară va fi majorat la valoarea de 2.550 de lei. Vor fi majorări şi în sistemul public de pensii. Vom începe cu pensiile cele mai mici, adică cu indemnizația socială, care va fi majorată tot de la 1 ianuarie de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, dar și majorarea punctului de pensie la valoarea de 1.586 de lei.
Reporter: Actualul ministru al energiei, care își păstrează portofoliul și în viitorul executiv, Virgil Popescu, a precizat că la începutul anului viitor se va analiza mecanismul de protecție a consumatorilor față de mărirea prețurilor la energie.
Virgil Popescu: În ianuarie vom face o evaluare exactă cum au funcționat aceste două luni și, dacă este cazul și în funcție și de tendința prețurilor regionale și europene, mondiale, vom putea prelungi acest lucru, dacă nu e cazul nu îl vom prelungi sau vom putea adapta legislația în așa fel încât populația, companiile românești să nu sufere, să fie competitive.
Reporter: Alexandru Rafila, care va ocupa funcția de ministru al sănătății, a declarat la audieri că ministerul său ar trebui să ia măsurile de sănătate publică și nu alte instituții. Cseke Attila, propus pentru un nou mandat de ministru al dezvoltării locale, a declarat că Programul Național de Investiții Anghel Saligny este absolut necesar pentru autoritățile locale. Sorin Cîmpeanu este propus și el pentru un nou mandat de ministru al educației. Sorin Cîmpeanu a spus că primul lucru pe care îl va face va fi să constituie un comitet care va lucra la noua lege a educației. Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi miniştri care au fost validaţi ieri vor fi supuși de la ora 10:00 votului plenului Parlamentului pentru învestirea noului executiv.
Realizator: În această seară ar urma să aibă loc o primă reuniune a noilor miniștri la Palatul Victoria. Mâine este programată o nouă ședință de guvern, în care va fi adoptată și o rectificare bugetară. Aceasta ar urma să rezolve probleme financiare urgente, în condițiile în care multe instituții nu ar mai avea bani pentru sfârșitul anului, inclusiv Ministerul Sănătății./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie