Revista presei internaţionale – 25 noiembrie 2021

Presa internațională continuă să urmărească cu o deosebită atenție evoluția pandemiei de coronavirus la nivel mondial. Ziarul american The Wall Street Journal observă că, cel puțin în Statele Unite, „tot mai multă lume dorește să știe dacă are anticorpi”. Cotidianul notează că „asemenea teste i-ar ajuta oameni să decidă ce măsuri de precauție ar putea lua”. Numai că, potrivit aceluiași ziar, „medicii afirmă că ar fi mai bine ca oamenii să nu încerce așa ceva”. Un alt ziar american, The New York Times, susține că, totuși, „testele ar avea un rol important pentru a se reduce răspândirea coronavirusului” și consideră că, „de Crăciun și de Anul Nou, asemenea teste ar trebui să se facă mai ușor”. Și poate tocmai de aceea, făcând referire la Ziua Recunoștinței, sărbătoarea favorită a americanilor, titlul articolului despre care tocmai am vorbit este „Curcan fără covid”.

Numai că, în Europa, cazurile de Covid-19 au înregistrat, miercuri, cifre-record, continentul nostru devenind, o dată în plus, epicentrul pandemiei. Agenția de presă Reuters transmite că „Slovacia, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat un număr-record de cazuri zilnice, iar Suedia intenționează să impună obligativitatea vaccinării tuturor adulților”. Ziarul francez Le Monde afirmă că, cităm, „cel de-al cincilea val de coronavisrus face ca guvernul acționeze”. Același ziar notează totuși că, „în situația actuală, nu se pune încă problema carantinei sau a închiderii unor magazine, dar este necesară o mai mare facilitare a dozelor 2 și 3”.

Rămânem în Europa, unde incidentele de la granița Poloniei cu Republica Belarus continuă să îngrijoreze. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, „polonezii au o opinie pozitivă asupra acțiunilor guvernului de la graniță”. Iar titlurile unor articole dintr-un alt cotidian local, Rzeczpospolita, ilustrează și ele situația creată. Iată câteva exemple: „autoritățile din Belarus afirmă că militarii polonezi au deschis focul la graniță” sau: „Franța sprijină Polonia în privința crizei cu Belarus”. Dar acest din urmă articol mai face și o precizare, și anume, că „Franța a remintit Varșoviei că trebuie să-și soluționeze disputele cu UE pe tema statului de drept”.

Și, în sfârșit, tot din Europa, o veste ceva mai optimistă, legată de situația politică din Germania. Social-democratul Olaf Scholz a ajuns la un acord care pune astfel capăt erei dominate de Angela Merkel, după cum anunță o serie de ziare. Cotidianul britanic The Guardian precizează că „Partidul Social Democrat, partidul Verzilor și cel al liberalilor au anunțat un acord vizând formarea noului guvern, avându-l drept cancelar pe Olaf Scholz, fost ministru de finanțe”. Același ziar mai adaugă că „Annalena Baerbock, o reprezentantă a Verzilor, va fi viitorul ministru de externe”. Săptămânalul german Der Spiegel subliniază că, „pentru cancelarul desemnat, succesul este spectaculos”. Numai că, mai adaugă Der Spiegel, „în cazul în care coaliția sa dorește cu adevărat să îndrăznească și să facă mai multe progrese, ea va trebui să se reinventeze or, această reinventare va trebui să înceapă cu Scholz însuși”. „Un prim pas, un pas mai mare”, estimează Suddeutsche Zeitung, un alt ziar german important. În opinia ziarului, „noua cancelarie va însemna o mai mare atenție asupra schimbării climei, o mai mare dreptate socială și mai multă digitalizare”. Din Italia, cotidianul La Repubblica remarcă faptul că, „în distribuirea ministerelor, Scholz ar fi urmărit să existe o paritate între femei și bărbați”, după care același ziar mai enumără câteva din obiectivele noilor aleși: „dreptul la vot pentru tineri începând cu vârsta de 16 ani, 400000 de noi apartamente pe an, dintre care 100000 subvenționate de stat și un salariu minim de 12 euro pe oră”. Referindu-se la același eveniment, un ziar belgian, Le Soir, anunță că „noua cancelarie germană intenționează să legalizeze comercializarea canabisului”. În Rusia, cotidianul moscovit Pravda anunță și el că „noul guvern german dorește să legalizeze comercializarea marijuanei”. Iar din Marea Britanie, prestigiosul Financial Times îl citează pe Robert Habeck, copreședinte al Verzilor, care va primi portofoliul unui nou minister, respectiv, cel al economiei și protecției mediului și care întrebat fiind cum crede el că vor fi finanțate investițiile, a răspuns„Știm exact cum să le finanțăm”.

Alexandru Danga. Agenția de presă RADOR