Promisiuni ale miniştrilor din noul guvern

Realizator: Nicoleta Turcu – Înaintea şedinței de guvern majoritatea miniștrilor și-au preluat mandatele cu multe promisiuni și anunțuri de intenții bune. Unii dintre ei au revenit în posturi părăsite cu ceva timp în urmă odată cu schimbarea guvernelor, iar alții doar au schimbat ministerele. Ceremoniile de predare-primire au început chiar de la ora 8:00, la Ministerul Apărării, unde a venit și noul premier, care i-a transferat misiunile ministrului Vasile Dîncu. La Fonduri Europene este acum liberalul Dan Vîlceanu, venit de la Finanțe, iar la Transporturi a preluat mandatul Sorin Grindeanu. Jurnalista Radio România Actualități Amalia Bojescu a urmărit toate aceste momente și are detalii.
Reporter: Sorin Grindeanu, noul ministru PSD al transporturilor, doreşte să revitalizeze proiectele în domeniul infrastructurii. El spune că nu va căuta vinovaţi, dar consideră că statul are o datorie faţă de cetăţeni, pentru că nu a reuşit să construiască autostrăzi şi căi ferate.
Sorin Grindeanu: Datoria aceasta imensă este tot ceea ce cuprinde dezvoltarea rețelei de infrastructură de transport. Să începem să plătim din datoria pe care statul în aceşti 30 de ani o are față de cetățenii săi.
Reporter: Liberalul Dan Vîlceanu, fost ministru al finanțelor, a preluat Ministerul Fondurilor Europene. El a dat asigurări că nu se vor aduce modificări la PNRR.
Dan Vîlceanu: Suntem gardianul PNNR şi din acest punct de vedere vreau să dau încă o dată un mesaj ferm, clar: nu se schimbă nimic în PNNR, reformele rămân așa cum sunt. Este important ca și partenerii noştri europeni să știe că suntem serioși și că ce am negociat rămâne negociat şi ne ţinem de cuvânt.
Reporter: Social-democratul Marius Budăi revine la Ministerul Muncii. El a dat asigurări că vârsta de pensionare nu va crește în România și a explicat de ce:
Marius Budăi: Noi în România trebuie întâi să ridicăm speranța de viață și abia ulterior să ne gândim la o eventuală creștere a vârstei de pensionare. Speranța de viață pentru bărbați este de 70 de ani și șase luni. Speranța de viață sănătoasă este în jur de 59-60 de ani.
Reporter: Şi la Ministerul Justiţiei revine Cătălin Predoiu. Acesta a declarat că cetățenii au așteptări de la Ministerul Public să aplice legea și să proceseze anchetele mai repede, iar noul ministru al familiei, Gabriela Firea, promite politici publice pentru stimularea natalității, prin implementarea urgentă a unor acte normative./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 noiembrie)