SAN DIEGO UNION TRIBUNE: Președintele României primește (pentru ceremonia depunerii jurământului) noua coaliție și spune că s-a încheiat criza

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi la ceremonia de depunere a jurământului de către noul guvern de coaliție, condus de un fost general de armată liberal, și a declarat încheierea unei crize politice de luni de zile, care a marcat națiunea est-europeană.

Votul din Parlament pentru învestirea noii administrații, care a trecut cu o majoritate covârșitoare, pune capăt unei crize politice prelungite, care a determinat un parteneriat neverosimil între Partidul Național Liberal de centru-dreapta și Partidul Social Democrat de stânga – foști rivali politici și cele mai mari două partide ale României.

Noul prim-ministru, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, va conduce noua coaliție de trei partide, care este formată din liberali, social-democrați și micul partid de etnie maghiară din România, UDMR.

La ceremonia de depunere a jurământului, Iohannis a spus că „s-a încheiat criza politică”, dar țara se confruntă în continuare cu alte probleme.

„Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a încheiat, ea doar capătă forme noi”, a spus Iohannis. „Toate acestea necesită un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, iar acum există acest guvern”.

Ciucă, participant la misiuni atât în ​​Afganistan, cât și în Irak, a declarat joi, în Parlament, că membrii coaliției au lăsat deoparte mândria și diferențele politice, în „interesul românilor”.

„Noi, cei care vă aflăm astăzi, în fața voastră, am trecut peste lucrurile care ne despart și am găsit lucruri care ne unesc”, a spus Ciucă. „Suntem hotărâți să punem capăt situației tensionate prin care trecem.”

Cele 20 de ministere ale țării vor fi împărțite între partide. Împreună, cele trei partide controlează aproximativ două treimi din legislativul de 466 de locuri.

O parte a acordului dintre noii parteneri de coaliție, care include majorări ale cheltuielilor sociale solicitate de către social-democrați, este ca prim-ministrul să fie schimbat la 18 luni. Ciucă va ocupa primul funcția, după care îl va înlocui un premier social-democrat.

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a menționat joi creșterea prețurilor la energie și a spus că România a fost puternic afectată de pandemie. „România are nevoie de o nouă cale”, a spus el. „Este timpul să le demonstrăm românilor că pot avea un guvern care să lucreze pentru ei”, a spus Ciolacu.

De la începutul lunii septembrie, România, o țară a UE cu aproximativ 19 milioane de locuitori, s-a cufundat în tulburări politice, după ce fostul premier liberal Florin Cîțu l-a demis pe ministrul justiției al partenerului său junior de coaliție, USR, pentru că nu a avizat un fond de dezvoltare regională.

USR, care și-a exprimat îngrijorarea privind transparența cu privire la fonduri, a reacționat părăsind coaliția de trei partide. Guvernul Cîțu a fost apoi înlăturat pe 5 octombrie, printr-o moțiune de cenzură depusă de social-democrați și susținută de USR.

Autor: STEPHEN McGRATH, Associated Press

https://www.sandiegouniontribune.com/news/nation-world/story/2021-11-25/romania-votes-in-new-government-to-end-political-crisis

SAN DIEGO UNION TRIBUNE (SUA) – 25 noiembrie – Associated Press