Români blocați în Africa de Sud din cauza variantei Omicron a coronavirusului

Ministerul de Externe de la București intervine în privința rugbiștilor români blocați în Africa de Sud. Autoritățile de aici încearcă să le găsească acestora un zbor pentru întoarcerea în țară, după ce cursa lor a fost anulată din cauza noii variante. În plus, vizele sportivilor pentru această țară ar putea fi prelungite, la fel și cazarea în statul în care a apărut primul caz de infectare cu varianta Omicron. Vorbim în continuare despre situația sportivilor, dar și a altor români blocați acolo cu colegul meu Andrei Negusiu. Te rog, Andrei.
Andrei Negusiu: Ioana, în comunicatul transmis în urmă cu câteva minute, Ministerul de Externe anunță că există 36 de cetățeni români blocați în acest moment în Africa de Sud. Ei sunt turiști, navigatori sau sportivi, potrivit comunicatului MAE. Evident, ei nu se pot întoarce momentan în România pentru că au fost anulate mai multe curse care făceau legătura aeriană între Africa de Sud și state din Uniunea Europeană. Știm foarte bine că de ieri Comisia Europeană a recomandat suspendarea acestor zboruri pentru o perioadă, până când experții vor putea da un răspuns lămuritor cât de contagioasă este noua variantă Omicron, cea care a fost identificată în Africa de Sud. Potrivit Ministerului de Externe, în prezent Ambasada României la Pretoria încearcă să rezolve, cum spuneai și tu, atât situația cazării, prelungirea cazării pentru aceste persoane, cât și a vizelor, în eventualitatea în care șederea lor acolo se va prelungi și va fi nevoie de acest lucru. Ministerul de Externe, de asemenea, face un apel către cetățeni români, nu doar din Africa de Sud, ci și din celelalte state din sudul Africii care sunt vizate de restricțiile de călătorie să țină legătura atât cu companiile de turism, companiile aeriene cu care au călătorit și ar vrea, ar putea să se întoarcă în țară, cât și cu autoritățile române reprezentate la Pretoria pentru orice nouă evoluție a situației.
Realizator: Îți mulțumesc, Andrei./eradu/atataru/ Vă reamintesc, doamnelor şi domnilor, echipa campioană la rugby a României CSMS Ştiința Baia Mare a rămas blocată în Africa de Sud, pentru că zborul sportivilor s-a anulat după interdicția călătoriilor din această țară către multe alte state ale lumii. Discutăm în continuare cu președintele Clubului CSM Baia Mare, Călin Matei, despre situația sportivilor români. Bună seara! Vă mulțumesc pentru prezența la știri.
Călin Matei: Bună seara! Și eu vă mulțumesc pentru faptul că vă interesează despre soarta noastră.
Realizator: Am o veste bună de la Ministerul de Externe, sunt preocupate autoritățile de aici să găsească o soluție pentru întoarcerea sportivilor acasă. Spuneți-mi, pe lângă jucători, câți oameni din staff-ul echipei mai sunt acolo, în total câți români sunt?
Călin Matei: Dacă îmi daţi voie să vă spun situaţia care este acolo.
Realizator: Vă rog.
Călin Matei: Eu sunt, normal, în legătură directă. Sunt 31, delegaţia echipe noastre, în Blue Fountain, este o localitate la 450 de kilometri de Johannesburg. Azi dimineaţă echipa trebuia să plece spre România. Aseară noi ştiam că se zboară, că zborul decurge normal. Au fost testaţi pentru venirea înapoi în ţară tot lotul cu teste PCR. Toată echipa a ieşit în regulă, adică negativă. Băieţii sunt în regulă, cu staff cu tot, absolut toţi 31. Şi au fost anunţaţi că nu se mai poate, că s-au sistat cursele. Băieţii sunt cazaţi încă în noaptea asta, datorită gazdelor care ne-au invitat la turneu, la același hotel la care stau de două săptămâni, vom vedea ce va fi de mâine. Şi așteptăm, bineînțeles că s-a lua legătura încă de dimineață cu autoritățile române, până la nivel de premier, ministrul Afacerilor Externe, autorități județene, este o colaborare bună cu Consulatul și Ambasada României din Pretoria. Acum tot ce aşteptăm este să găsească autorităţile centrale modalitatea de a ajunge echipa noastră în România. Vreau să vă mai spun că în același hotel se află și echipa de rugby a Barcelonei din Spania, care și ei au aceeași soartă ca și noi.
Realizator: Domnule Călin Matei, viza lor până când este valabilă?
Călin Matei: Viza lor este valabilă cred că până mâine sau poimâine. Dar din ce am vorbit la ambasadă vizele vor fi prelungite de autorități, pentru că e caz de forță majoră, nu e din vina noastră că am rămas noi acolo.
Realizator: Absolut.
Realizator: Spuneţi-mi, aţi vorbit cu ei, spuneaţi că sunteți în permanentă legătură.
Călin Matei: Da.
Realizator: Care e starea lor de spirit? Sunt îngrijoraţi?/atataru
Călin Matei: Normal că sunt îngrijorați când li se spune dimineață, cu bagajele făcute, că stați pe loc, că nu mai puteți să vă întoarceți în țară. Dar am vorbit cu ei, le ridicăm moralul, că nu sunt domnișoare, înțeleg și ei situația, și așteptăm, repet încă o dată, să se rezolve cât mai repede situația, să îi aducem în țară. Fiecare țară trebuie să își aducă oamenii acasă, dacă sunt…
Realizator: Spuneți-mi, ei în perioada aceasta pot părăsi hotelul sau o anumită interdicție și vizavi de locul în care trebuie să rămână?
Călin Matei: Nu, nu, nu.
Realizator: Nu.
Călin Matei: Ei nu au interidicție acolo de a părăsi hotelul. Ei sunt… Dar ei sunt negativi toți.
Realizator: Înțeleg că, pe lângă testele care au fost făcute ieri, au mai fost repetate și astăzi?
Călin Matei: Nu, ieri au fost făcute…
Realizator: Ieri au fost făcute. Da.
Călin Matei: Azi le-au dat rezultatul, pentru că aveau nevoie de 72 de ore să fie valabile pentru intrarea în România. Și în orice țară.
Realizator: Am înțeles.
Călin Matei: E regulă universal valabilă. Azi au primit rezultatul, toți 31 sunt negativi.
Realizator: Dacă situația nu se rezolvă în două-trei zile, spuneți-mi, vă faceți griji în privința resurselor pe care le aveți pentru a rămâne acolo? Sau, și din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt cumva…
Călin Matei: Absolut. Absolut.
Realizator: Vă faceți griji.
Călin Matei: Absolut.
Realizator: Adică nu puteți rămâne în hotelul respectiv pe termen nelimitat sau o perioadă, nu știu…
Călin Matei: Mâine vom ști, normal că ne facem griji. Noi am fost invitați la acest turneu. Dacă era după resursele pe care le au cluburile din România, nu prea puteau participa la asemenea turneu.
Realizator: Am înțeles. Deci, nu puteți rămâne foarte mult în hotelul respectiv. Este și acesta unul dintre motivele pentru care situația ar trebui să fie grăbită.
Călin Matei: Absolut.
Realizator: Spuneau reprezentanții Ministerului de Externe că mai sunt și alți români blocați acolo. Spuneați dumneavoastră că sunt 31 cei din staff. Asta înseamnă că ar mai fi…
Călin Matei: Cei din echipă, nu din staff, 31.
Realizator: Cei din echipă, exact. Asta înseamnă că ar mai fi încă cinci români care ar fi acolo. Aveți…
Călin Matei: Da, eu nu știu treaba asta, eu acum am aflat de la dumneavoastră. Lotul nostru, al echipei din Baia Mare, este de 31.
Realizator: Aveți vreun orizont în privința posibilei plecări? Vă așteptăți să se întâmple…
Călin Matei: Nu, nu.
Realizator: Deci, nu știți dacă se întâmplă mâine, poimâine sau săptămâna viitoare.
Călin Matei: Nu știm, nu știm la ora asta nimic.
Realizator: Am înțeles. Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați intrat în direct cu noi. Sper să se rezolve cât mai repede situația de acolo. A fost Călin Matei, preşedintele Clubului CSM Știința Baia Mare./asalar/atataru

DIGI 24 – 27 noiembrie