Tot mai multe țări europene anunță că au identificat persoane infectate cu Omicron, noua variantă a coronavirusului

Realizator: Mihaela Mihai – Tot mai multe țări europene anunță că au identificat persoane infectate cu noua variantă a coronavirusului, Omicron. Marea Britanie este ultima care a raportat sâmbătă două astfel de situații la oameni care s-au întors recent din Africa de Sud. Anterior, cazuri asociate noii tulpini au fost descoperite în Belgia. Suspiciuni au ridicat și cazuri din Germania sau Republica Cehă. Luminița Apostol despre scenariile luate în calcul în acest moment și ipotezele avansate de specialiști:
Reporter: Noua variantă a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, dar depistată și în Europa și Asia, provoacă îngrijorare la nivel mondial din cauza numărului mare de mutații pe care le are, peste 30. Organizația Mondială a Sănătății estimează că Omicron s-ar putea răspândi mai repede decât variantele de până acum.
Maria Van Kerkhove, purtătoarea de cuvânt a OMS: Varianta Omicron este considerată profund îngrijorătoare pentru că are câteva particularități îngrijorătoare: are foarte multe mutații, iar unele dintre acestea au caracteristici îngrijorătoare. Sunt multe studii în derulare în Africa de Sud, dar și în alte țări pentru a înțelege transmisibilitatea aceste variante, severitatea ei și impactul cu terapiile anti-COVID și cu vaccinurile.
Reporter: Datele despre varianta Omicron a coronavirusului sunt deocamdată foarte puține și până la apariția unor rezultate clare părerile experților sunt împărțite. Unii spun că nu este clar dacă noua variantă ar putea să înlocuiască varianta Delta, alții se tem că mutațiile noii variante ar putea să facă ineficiente tratamentele sau vaccinurile, însă producătorul AstraZeneca spune că s-ar putea dezvolta foarte repede un vaccin. Şi compania Moderna şi-a anunțat intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron, iar celelalte companii, Pfizer și Novavax s-au declarat încrezătoare în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron. Ceea ce nu se știe în acest moment este cât de contagioasă este nouă variantă și cât de repede se răspândește şi dacă Omicron va provoca îmbolnăviri mai grave decât actualele variante.
Ultimele date anunțate de Asociația Medicilor din Africa de Sud arată că s-au înregistrat puține cazuri de COVID-19 cu noua variantă, iar simptomele au fost moderate și nu au necesitat internare în spital. De asemenea, numărul cazurilor ajunse la ATI a fost foarte mic./amirea #HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 noiembrie)