Avertisment medical privind sechelele post COVID

Sechelele post COVID îi pot urmări pe pacienții convalescenți pe o perioadă mai lungă, avertizează medicii. Indiferent dacă au avut o formă gravă sau mai ușoară, cei care au trecut prin boală trebuie să își monitorizeze cu atenție funcțiile vitale.

Medicul specialist pneumolog Noemi Porojan Suppini coordonează laboratorul de explorări funcționale de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Noemi Porojan Suppini: În primul rând, există o monitorizare la domiciliu. Constă în efectuarea pulsoximetriei, practic se măsoară saturația în oxigen de pe deget, respectiv tensiunea arterială, frecvență cardiacă, deci parametrii vitali în principiu.

Apoi, ar mai fi vorba de această evaluare mai complexă, deoarece în unele cazuri după boală pot apărea anumite afectări la mai multe organe, cum ar fi cardiac, neurologic și mai ales pulmonar.

Realizator: Pentru pacienții COVID care au fost spitalizați, medicii recomandă un prim control după 30 de zile de la externare, iar apoi, în funcție de starea de sănătate, la 3 luni, la 6 luni și la un an./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie