Zeci de români blocaţi în Africa de Sud vor fi repatriaţi

Observator – Realizator: Octavia Geamănu – Campionii României la rugby, blocaţi în Africa de Sud din cauza apariţiei tulpinii Omicron, vor fi aduşi acasă cu o aeronavă TAROM. Cu ei mai vin şi alţi români aflaţi în aceeaşi situaţie. Vor sta în carantină două săptămâni şi vor fi testaţi atât la urcarea în avion, cât şi la sosirea în ţară. Azi, încă o ţară africană a fost introdusă pe lista cu risc epidemiologic ridicat.
Reporter: După un turneu de două săptămâni în Africa de Sud, sportivii români, zimbrii din Baia Mare, erau aproape cu bagajele la uşă când au fost întorşi din drum. Pe 11 decembrie ar fi trebuit să dispute finala Cupei României. Cel mai probabil, meciul va fi amânat. Apariţia noii tulpini de COVID le-a dat planurile peste cap, chiar dacă testele lor au ieşit negative.
Eugen Apjok, antrenorul echipei: Am aflat că toate zborurile companiei Qatar, cu care trebuia să zburăm noi, sunt anulate.
Reporter: Deşi în zona în care se află ei nu au fost încă depistate cazuri cu noua tulpină, echipa băimăreană a rămas blocată la Blue Fountain, 32 de oameni cu totul.
Eugen Apjok, antrenorul echipei: Şi aici unde suntem, în oraş, e linişte, nu sunt probleme cu cazurile de COVID. Dorm în acelaşi hotel, nu sunt blocaţi pe aeroport. La noi cam toţi sunt vaccinaţi.
Reporter: Pentru că astăzi le-au expirat vizele de şedere, autorităţile africane le-au prelungit în regim de urgenţă. Abia la miezul nopţii va pleca o aeronavă după ei.
Marius Popescu, purtător de cuvânt TAROM: Estimăm ca undeva în cursul serii de mâine aeronava să aterizeze în Africa de Sud şi ulterior se va întoarce către Bucureşti şi Baia Mare tot la fel, în cursul zilei de poimâine.
Raed Arafat: Nu e problemă de linie medicală. Vor fi testaţi oricum înainte să urce şi vor fi testaţi şi când ajung şi vor intra şi în carantină.
Reporter: 14 zile, mai exact, într-o pensiune sau un hotel cu aviz de la DSP. Vor putea ieşi din carantină dacă în a 8-a zi testele PCR sunt negative. Peste noapte, încă 7 români au cerut ajutor să revină în ţară. Şi ei vor fi carantinaţi.
Bogdan Aurescu, ministrul de externe: Toată lumea este în regulă. Au mai existat încă 7 cetăţeni români, care nu fuseseră notificaţi, dar au reuşit să se planifice pe zboruri comerciale.
Reporter: Cu încă 50 de locuri libere în aeronavă, autorităţile de la noi au activat mecanismul de protecţie civilă, ca să poată prelua şi cetăţeni din alte state europene. În continuare, cetăţenii non-UE, care vin din ţările cu risc nu vor putea intra în România, iar azi încă o ţară a fost adăugată pe lista roşie: Malawi.
Raed Arafat: Tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să o oprească.
Reporter: Pentru că deocamdată nu se cunosc suficiente date despre noua tulpină, măsuri noi ar putea fi impuse oricând./denisse

 

ANTENA 1 (28 noiembrie)