Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, despre posibilele implicaţii ale apariţiei noii tulpini COVID-19 – Omicron

Autorităţile din România monitorizează situaţia cu privire la răspândirea noii tulpini a coronaviruslui – Omicron, iar spitalelor li s-au dat instrucţiuni să fie vigilente şi să încerce să detecteze cât mai precoce, prin secvenţiere, existenţa acestei variante a virusului în ţara noastră.

Invitat astăzi la Radio România Actualităţi, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că abia peste două-trei săptămâni vom avea primele informaţii clare referitoare la evoluţia infecţiei cu noua tulpină sau la protecţia oferită de vaccin ori de trecerea prin boală. El a vorbit despre măsurile pe care le-a putut lua ţara noastră în acest moment şi a făcut, din nou, apel la populaţie să nu întârzie prezentarea la spital în caz de îmbolnăvire:

Alexandru Rafila: Fiind vorba de o tulpină cu transmisibilitate înaltă, încercăm să aplicăm măsurile pe care le avem la dispoziție, limitarea călătoriilor în sudul continentului african, în general, dar s-ar putea şi în alte ţări din Africa să se înregistreze în curând multe cazuri, mai ales în Egipt.

Există în momentul de față nu o recomandare, o decizie care a fost transmisă tuturor direcţiilor de sănătate publică și spitalelor, în sensul încercării de a detecta cât mai precoce existenţa unei tulpini care ar putea să pună probleme şi, în mod evident, o să mergem în continuare cât se poate de rapid cu măsurile de sănătate publică, dacă acest lucru va fi necesar.

Recomandăm publicului să renunţe la această practică de se trata empiric la domiciliu şi să nu anunţe autorităţile de sănătate. Prezentarea tardivă la spital a fost una din principalele cauze care au dus la mortalitatea aşa de mare înregistrată în ţara noastră.#HUN/dsirbu