Românii care au revenit în țară din Africa de Sud şi au fost depistați pozitiv sunt asimptomatici și vor sta în izolare

Realizator: Doi dintre românii care au revenit în țară din Africa de Sud au fost depistați pozitiv, iar probabilitatea infectării lor cu varianta Omicron este destul de mare – spun autoritățile. Pacienții sunt asimptomatici și vor sta în izolare 14 zile.
Reporter: Petruţa Obrejan – Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spunea că persoanele în cauză sunt vaccinate și, din fericire, asimptomatice. El a precizat că a început deja procedura de secvențiere a genomului pentru noua tulpină.
Alexandru Rafila: Discutăm de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Europa ca urmare a călătoriilor pe continentul african. Este decizia luată de izolare și monitorizare a pacienților care au fost infectați. Din fericire ei sunt asimptomatici, deci nu prezintă o modificare a stării de sănătate și sunt monitorizați. Vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile, necesară pentru acest lucru.
Reporter: Deși incidența infectării cu COVID-19 a mai scăzut ministrul sănătății crede că trebuie să nu lăsăm garda jos pentru a avea sărbători liniștite. El s-a arătat nemulțumit de comportamentul iresponsabil al acelor persoane care nu poartă mască și nu respectă regulile sanitare în cadrul concertelor sau manifestărilor în aer liber./pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie)