2021. december 3

Romániának folyósitották a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv első részét, 1,8 milliárd euró értékben

Romániának csütörtökön folyósitották a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv (PNRR) első részét, 1,8 milliárd euró értékben. Az idei év végéig hazánk megkapja a teljes előfinanszírozási hitel fennmaradó részét is, amely mintegy 3,8 milliárd eurót tesz ki. A PNRR keretében elkülönitett európai pénzt kétévente, bizonyos célkitűzések teljesitésének függvényében folyósítják. Az 1,8 milliárd euró előfinanszirozást a PNRR-ben Románia által megjelölt beruházásokra és reformokra kell felhasználni. A zöldgazdaságra való áttérés fejezetben Románia 3,9 milliárd eurót tervez befektetni a vasút modernizálására. Ugyanakkor 2,7 milliárd eurót tervez fordítani középületek és társasházak felújítására, mig a  kórházi infrastruktúra és az oktatási rendszer fejlesztésére 2 milliárd eurót. E terv gyakorlatba ültetésétől függően Románia összesen 29,2 milliárd eurót kap, amelyből 14,2 milliárd euró téritésmentes, mig a fennmaradó 14,9 milliárdot  hitel formájában folyósitják, alacsony kamattal, az Európai Bizottság grantálása mellett, azzal a feltétellel, hogy a teljes összeget 2026-ig Románia valóban befektésrekre használja fel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

Romániában több mint 40 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az első tíz hónapban

Romániában 40,7 százalékkal, 18,487 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten,  közölte pénteken az országos statisztikai intézet. A vendégéjszakák 91,6 százalékát, 16,933 milliót a belföldi turisták töltötték, ez a szám 38,5 százalékkal haladta meg a tavalyit. A külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma is látványosan, több mint 70 százalékkal, 1,553 millióra nőtt a tavalyi rendkívül alacsony bázis után. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett turisták száma 44,3 százalékkal, 8,158 millióra nőtt az első tíz hónapban, ebből 7,441 millió belföldi turista volt, akiknek a száma 42 százalékkal emelkedett, a külföldieké 71,5 százalékkal, 717 ezerre nőtt.Tavaly Romániában egész évben 51,6 százalékkal, 14,444 millióra csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez mérten a koronavírus-járvány miatt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező turisták száma is 52,3 százalékkal 6,335 millióra apadt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

Az EB az Európai Unió Bírósága elé állitja Romániát az ipari szennyezés  leküzdésére hivatott szabályok megszegése miatt

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé állitja Romániát az ipari szennyezés leküzdésére hivatott szabályok be nem tartása és a légszennyezést ellenőrző program elfogadására vonatkozó kötelezettség elmulasztása miatt. Másrészt, Románia esetében is – más országok mellett – elindithatják a szankcionálási eljárást a közösségi jogszabályok betartásának elodázása miatt olyan területeken, mint a szakképesités vagy az energiahatékonyságra vonatkozó módosító irányelv átültetésének elmulasztása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

A román diplomácia szerint az EBESZ a legnagyobb regionális biztonsági szervetet

Bogdan Aurescu külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának első napján kijelentette, hogy a szervezet képes kezelni a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetét és megoldani a térségben elhúzódó konfliktusokat, az úgynevezett „befagyasztott konfliktusokat”. A román diplomácia szerint az EBESZ – melynek 57 ország tagja, köztük az Egyesült Államok és Oroszország – a legnagyobb regionális biztonsági szervetet, amely nagymértékben hozzájárul a béke, a demorácia és a stabilitás konszolidálásához.A román közszolgálati rádió riporterének adott nyilatkozatában, Bogdan Auescu, egyebek mellett leszögezte: „A Miniszteri Tanács stockholmi ülésén felszólalt orosz kollégája is, aki kitért a deveselui rakétapajzsra is, amely – véleménye szerint – támadó célokra is használható, például az Orosz Föderáció ellen. Természetesen regálnom kellett e kijelentésre és világosan leszögeztem, hogy ez a megközelités helytelen, hiszen Románia álláspontját számtalanszor ismertette az USA és a NATO is. A deveselui rakétapajsz, azaz a NATO egész rakétaelháritó rendszere, melynek része a rakétapajzs is, defenzív jellegű, az ENSZ Alapokmányának megfelelően csak önvédelemre használható, és semmiképpen sem irányul az Orosz Föderáció ellen, mivel csak az euro-atlanti térségen kivüli célokat tartják szem előtt”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

Értesítést kapnak a tarifák emeléséről azok a háztartási villamosenergia-fogyasztók, akik nem kötöttek szerződést a versenypiacra való átállásért

Mintegy öt és fél millió háztartási villamosenergia-fogyasztó nem kötött szerződést a versenypiacra való áttérésre vonatkozóan és emiatt a jövő év elején értesítést kapnak a tarifaemelésekről. Szakemberek szerint ezen fogyasztók esetében az energia 58-85% között drágul. Dumitru Chisăliță, az Intelligens Energia Egyesület elnöke a román közszolgálati rádió érdeklődésére elmondta: „A határérték- és kártérítési törvény november 1-jén lépett hatályba, de még nem alkalmazható, mivel hiányoznak a végrehajtási szabályok és emiatt a szolgáltatócégek sem tudják, hogyan járjanak el e törvény esetében. Ilyen körülmények között a románoknak január elsejétől nem kellene többet fizetniük 0,71 lejnél kilowattonként. A románok 70-75%-a valószínűleg ezt az árat fogja fizetni, de egyelőre a metodológia hiánya az emlitett ár nem alkalmazható, ami elrettenti őket, mivel olyan számlákat kaphatnak, amelyek, például, két hónapnyi fogyasztásról szólnak, illetve két havi fogyasztást két számla szerint kalkulálnak. Ami azt jelenti, hogy a késés miatt nagyobb összeget kell kifizetnünk”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)
Rozália Gănciulescu, RADOR