Premierul Nicolae Ciucă și ministrul sănătății Alexandru Rafila au discutat cu reprezentanții cultelor religioase

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul sănătății Alexandru Rafila au discutat ieri cu reprezentanții cultelor religioase pentru a le cere sprijinul în ceea ce privește campania de vaccinare anti-COVID. O altă temă abordată a fost certificatul verde pentru accesul în biserici și în celelalte unități de cult.

Reporter: Petruța Obreja – Reprezentanţii celor 17 culte religioase au cerut ca participarea credincioşilor la slujbe să fie liberă ca şi până acum şi să nu se facă în baza certificatului verde, a declarat după discuţiile cu aceştia premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: A fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor ca cetăţenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără obligativitatea deţinerii certificatului verde. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieţi.

Reporter: Şi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că va fi luată o decizie până la finalul anului în ceea ce priveşte certificatul verde, însă, în opinia sa, libertatea religioasă trebuie respectată.

Alexandru Rafila: Cred că, atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreţionară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază.

Reporter: În privinţa obligativităţii vaccinării invocată de unii reprezentanţi ai Comisiei Europene, Alexandru Rafila crede că fiecare stat membru are dreptul să-şi facă propriile politici în materie de sănătate publică.#HUN/cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie