Proiectul de lege privind folosirea certificatului verde la locul de muncă urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor

Realizator: Amalia Bojescu – Proiectul de lege care prevede folosirea certificatului verde pentru accesul la locul de muncă aşteaptă să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Documentul, blocat în comisiile de specialitate de la finalul lunii octombrie, după ce a fost respins de Senat, a suferit mai multe modificări.
Reporter: Iulia Gherman – Faţă de forma redactată de iniţiatori, parlamentari ai PNL şi UDMR, şi care prevedea folosirea certificatului de personalul medical, dar şi al unor instituţii implicate în acţiunile de stopare a pandemiei, documentul a suferit foarte multe modificări în parcursul legislativ. Senatorii au extins aplicabilitatea pentru toţi salariaţii de la stat şi privat. În plus, pentru cei care refuză vaccinarea au introdus obligaţia testării periodice din banii proprii, iar, în final, dacă imunizarea nu este acceptată, angajatorul poate aplica sancţiunea desfacerii contractului de muncă.
La Camera Deputaţilor au fost depuse noi amendamente. PSD a cerut ca testele să fie plătite de stat pentru bugetari pentru o perioadă de 60 de zile. Liberalii au spus că măsura este discriminatorie pentru mediul privat. Deputaţii USR au propus ca documentul să fie folosit inclusiv de parlamentari pentru accesul la lucrările din plen şi comisii, iar reprezentanţii AUR vor includerea testului care certifică prezenţa anticorpilor în certficatul verde.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că se impune reluarea discuţiilor pentru adoptarea certificatului verde. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că documentul trebuie să includă toate cele trei alternative decise în legislativul UE: vaccinare, trecere prin boală sau testare, iar certificatul să fie folosit în funcţie de incidenţa pandemiei./lcoman/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie)