Rusia va suferi consecințe serioase în cazul în care atacă din nou Ucraina (secretarul de stat american, Antony Blinken)

Rusia va suferi consecințe serioase în cazul în care atacă din nou Ucraina – a avertizat ieri secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în marja Reuniunii ministeriale OSCE de la Stockholm. În replică, Lavrov a denunțat amenințări de securitate care ar veni din partea Alianței Nord Atlantice. Laurențiu Văduva are detalii.

Reporter: Laurențiu Văduva – ,,Suntem profund preocupați de planurile Rusiei, referitoare la o noua agresiune la adresa Ucrainei” – a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken – și a continuat -,, dacă Rusia decide să continue pe tema confruntării, va suferi consecințe serioase.” Cu toate acestea, referindu-se la clauzele acordurilor de la Minsk, nerespectate de Moscova, Blinken a spus că singura manieră de a pune capăt acestei crize rămâne totuși diplomația. Scenariul de coșmar al confruntări militare este pe cale să se reîntoarcă în Europa, a avertizat la rândul său Serghei Lavrov, acuzând din nou NATO că și-a extins infrastructura militară până la granițele Rusiei. Ministrul rus de externe a acuzat totodată alianța de distrugerea rapidă a arhitecturii de securitate din Europa, inclusiv prin desfășurarea scutului antirachetă în România și Polonia. Lavrov a reiterat opoziția Moscovei față de orice extindere a alianţei spre est, aşadar şi în Ucraina şi a arătat că dorește la rândul său să mai dea o șansă dialogului așa că va propune Statelor Unite și NATO, acorduri concrete. Pentru a preveni deriva spre confruntare – a spus Lavrov, condiția imperativă sunt garanțiile de securitate pe termen lung cu valoare juridică obligatorie care să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei și tuturor statelor din regiunea euroatlantică.#HUN/geftene//lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie