Scutul de la Deveselu, inclusiv sistemul antirachetă NATO, au un caracter pur defensiv (Bogdan Aurescu)

În cadrul discursului ținut la reuniunea ministerială, Serghei Lavrov a reluat acuzații ale Rusiei privind un presupus scut ofensiv al scutului antirachetă NATO, amplasat la Deveselu. Ministrul român de externe, care a fost prezent la eveniment, a contrazis din nou poziţia Moscovei şi a explicat că scutul a fost construit în cu totul alt scop.

Bogdan Aurescu: Scutul de la Deveselu, inclusiv sistemul antirachetă NATO din care face parte, au un caracter pur defensiv, sunt elemente folosite doar pentru legitimă apărare, în conformitate cu Carta ONU şi în niciun caz ele nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse, ci au în vedere obiective din afara spaţiului euroatlantic. În plus, nu există niciun fel de intenţie de transformare sau de modificare a sistemului antirachetă de la Deveselu, în aşa fel încât să fie transformat într-un sistem cu caracter ofensiv. Acest lucru, de altfel nici nu este posibil.

Realizator: Bogdan Aurescu a vorbit despre poziția exprimată la Stockholm într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități colegului nostru Nicu Popescu.#HUN/csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie