Cele mai frumoase piețe și târguri de Crăciun din Europa

Crăciunul reprezintă prilej de sărbătoare, nu doar în România, ci și în celelalte țări din Europa. În funcție de cultură și istorie, fiecare țară are tradițiile sale de Crăciun. Unele celebrează Crăciunul cu mult fast, în timp ce altele urmează obiceiuri mai vechi. Ce au însă aproape toate țările europene în comun? Târgul de Crăciun. Acesta își are originile în perioada târzie a Evului Mediu în partea Europei vorbitoare de limbă germană și în unele părți ale fostului Imperiu Roman. În zilele noastre, târgul de Crăciun se desfășoară, în general, în piețele centrale ale orașelor și adună atracții precum scenete cu Nașterea lui Iisus Hristos, colinde, mâncăruri tradiționale și băuturi de sezon, în special vinul fiert. Dacă anul trecut, restricțiile mai dure ne-au împiedicat să avem parte de evenimente festive, odată cu apariția vaccinului anti-COVID, care oferă un plus de siguranță, vechile și bunele noastre obiceiuri, iată că revin treptat la normal.

* Viena, Austria – Ca în fiecare an, Viena se află în fruntea listei cu cele mai bune piețe de Crăciun din Europa. Viena este o destinație obligatorie de Crăciun, considerată sigură pentru familii. Este, de asemenea, populară și printre îndrăgostiți, fiind catalogată drept una dintre cele mai romantice destinații din Europa. De la mijlocul lunii noiembrie până la Crăciun, cele mai frumoase piețe din Viena se transformă în piețe magice de sărbători. Aroma alimentelor coapte de Crăciun și punch-ul fierbinte creează o atmosferă minunată înainte de Crăciun. În 2021, Târgul de Crăciun din Viena va avea loc în perioada 17 noiembrie – 26 decembrie. Și Viena se numără printre cele mai sigure destinații de vacanță în iarna lui 2021 (deși se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri noi, și implicit, cu măsuri mai drastice pentru cei nevaccinați). „Târgul din Decembrie” din Viena este considerat a fi precursorul târgurilor de Crăciun deoarece datează încă din 1296. În zilele noastre, ne bucurăm de o atmosferă de vis atunci când pășim în Viena în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă. Cea mai mare problemă pe care o puteți întâmpina este să alegeți locul în care doriți să vă bucurați de aromele delicioase și să admirați decorul deosebit. Vă recomandăm târgul din Rathausplatz, în fața primăriei din Viena, care oferă o atmosferă de neuitat celor care doresc să intre în spiritul sezonului. Tot aici există și o zonă dedicată copiilor, unde pot învăța să facă prăjituri sau lumânări de Crăciun. De neratat sunt și târgurile de la Palatul Schönbrunn sau cel din fața Palatului Belvedere. Obiectele confecționate manual, deliciile culinare, cadouri originale, colindele nu lipsesc din aceste locuri. Atenție! Lockdown-ul temporar instituit la data de 22 noiembrie ar putea modifica drastic programul sau chiar desfășurarea în sine a târgurilor de Crăciun din Viena.

* Basel, Elveția –  Conform unor sondaje internaționale, Piața de Crăciun din Basel a fost desemnată ca fiind cea mai frumoasă din Europa. Și nu doar sondajele, ci și cifrele raportate de autoritățile din Elveția demonstrează că acest Târg de Crăciun se bucură de o popularitate tot mai mare, de la un an la altul. Basel are o tradiție adânc înrădăcinată, fiind cel mai frumos și mai mare oraș de Crăciun din Elveția și merită vizitat în fiecare an. Nu numai orașul vechi, bine conservat, strălucește în lumina caldă de Crăciun, dar magazinele și fațadele multor clădiri sunt gătite de sărbătoare. În 2021, Târgul de Crăciun din Basel va avea loc în perioada 25 noiembrie – 23 decembrie.

* Budapesta, Ungaria – În prezent, Budapesta se află pe podiumul celor mai bune piețe de Crăciun din Europa. Organizatorii acestui eveniment lucrează din greu în fiecare an pentru a vă oferi ceea ce este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume. Știați că Moș Crăciun însuși își face unele dintre cumpărăturile în timpul Sărbătorii Adventului de la Bazilică? În acest an, Târgul de Crăciun din Budapesta va avea loc în perioada 19 noiembrie 2021 – 2 ianuarie 2022. Târgul organizat anul acesta promite o atmosferă de sărbătoare de neegalat, o ofertă gastronomică specială și un program mai colorat decât oricând – toate cu măsuri de siguranță în vreme de pandemie. Peste 100 de artizani și vânzători gastronomici vor fi prezenți la târg. Pe lângă o serie de programe pentru familii și copii, va fi amenajat și un patinoar gratuit, începând cu 20 noiembrie. Spiritul Crăciunului pornește din fața Bazilicii Sf. Ștefan, odată cu startul târgului de sezon care adună cadouri încântătoare, activități interesante și mâncăruri delicioase, atât ungurești, cât și din bucătăria internațională. Astfel, la Budapesta, toate simțurile vă sunt puse la încercare cu vin fiert, kürtőskalács, sarmale, cârnați și alte specialități culinare pe care nu aveți cum să le ratați. Cântecele de Crăciun, beculețele și aromele deosebite unesc vizitatorii târgului indiferent de locul din care provin. Pe lângă patinoar și spectacole de dans, cei care trec pragul târgului din această ediție vor putea admira proiecții 3D pe partea din față a bazilicii în fiecare zi, imediat după apusul soarelui. În Vörösmarty tér, nu departe de Bazilica Sf. Ștefan, vă puteți bucura de aceeași atmosferă magică a sărbătorilor de iarnă. Tot aici găsiți cadouri unice pentru cei dragi.

* Poznań, Polonia – Piața de Crăciun din Poznan este cea mai îndrăgită din Polonia, precum și una dintre cele mai frumoase din Europa. Aranjamentele originale vor fi amplasate pe Old Market Square și Plac Wolności (Piața Libertății). Pierdeți-vă printre tarabele din lemn, încercați delicatese de iarnă sau căutați inspirație pentru cadourile de Crăciun. Urcați-vă în roata Ferris din Piața Libertății și bucurați-vă de priveliști spectaculoase ale părților istorice din Poznań. În 2021, Târgul de Crăciun din Poznań va avea loc în perioada 29 noiembrie – 23 decembrie.

* Tbilisi, Georgia – În sezonul de iarnă, capitala Georgiei este destinația ideală pentru o vacanță de neuitat. Tbilisi este considerată una cele mai interesante destinații europene, dar și cele mai sigure. Piețele de Crăciun sunt organizate aproape în fiecare colț al capitalei, unde antreprenorii locali și start-up-urile își vând obiectele de artizanat, suveniruri, dulciuri de Crăciun, bomboane autohtone, street food și vin fiert. Principalul Târg de Crăciun din Tbilisi este organizat în Piața First Republic, în apropiere de Bulevardul Rustaveli. Aici sunt organizate spectacole de teatru, concerte, teatre de păpuși, vizionări de filme în aer liber. Totul se desfășoară în jurul unui brad special de Crăciun. Târgul de Crăciun din Tbilisi va avea loc în perioada 25 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

* Funchal, Madeira/ Portugalia – Surprinzător sau nu, unul dintre cele mai mari și mai frumoase târguri de Crăciun este organizat în Madeira. Ținând cont de faptul că Madeira este un arhipelag portughez situat în Oceanul Atlantic, Piața de Crăciun din Funchal primește și titlul de „Cea mai însorită piață de Crăciun din Europa”, dar și „ Cea mai bună destinație însorită de iarnă”. Madeira este o destinația ideală pentru vacanța de Crăciun, mai ales dacă nu vă place frigul. Madeira sărbătorește la maximum sosirea sezonului de Crăciun cu o splendidă piață tradițională de Crăciun, organizată pe aleile centrale Avenida Arriaga, în inima capitalei sale principale, Funchal. Târgul de Crăciun din Funchal – Madeira va avea loc în perioada 1 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022. Principala noapte a târgului va avea loc pe 23 decembrie, când locuitorii Madeirei, dar și turiștii își fac ultimele cumpărături, așa simțindu-se și mai bine spiritul sărbătorii, cum spun localnicii. Accesul în Portugalia se face în baza certificatului verde, prin urmare carantina nu mai este o notă obligatorie la intrarea în Portugalia. În continuare, masca este obligatorie în spațiile publice, închise sau deschise, aglomerate.

* Govone, Italia – Piața de Crăciun din Govone este cea mai frumoasă piață de Crăciun din Italia și printre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. „Magico Paese di Natale” are loc în micul sat Govone de pe dealurile Langhe-Roero, regiunea viticolă din Piemont, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente de Crăciun din Italia. Oferă o experiență magică într-un loc cu totul special. Pe timp de iarnă, întregul sat Govone se transformă în regatul magic al lui Moș Crăciun, cu multe atracții culturale și gastronomice. În 2021, Târgul de Crăciun din Govone – Italia va avea loc în perioada 12 noiembrie – 19 decembrie.

* Praga, Republica Cehă – Unul dintre cele mai romantice orașe din Europa vă așteaptă iarna aceasta la tradiționalul Târg de Crăciun. Piața de Crăciun din Old Town Square, în centrul orașului Praga, este cea mai mare din Cehia. Amplasată chiar în inima orașului, este o piață tradițională cehă cu zeci de tarabe din lemn. Comercianții oferă produse tipice de Crăciun, cum ar fi produse din perle de sticlă, fețe de masă brodate manual, jucării din lemn și multe alte lucruri. Adulții se vor bucura de vinul fiert tipic, iar toți gurmanzii, tineri și bătrâni, se vor bucura de biscuiți de Crăciun tradiționali, castane prăjite, turtă dulce sau cârnați cehi la grătar și frigărui. Târgul de Crăciun din Praga – Cehia va avea loc în perioada 27 noiembrie 2021 – 6 ianuarie 2022. Târgul de sezon din Centrul vechi al orașului este cel mai spectaculos, și tocmai de aceea și cel mai vizitat. Atmosfera festivă deosebită este asigurată de concerte de colinde și spectacole de dans. Copiii se pot bucura de ateliere creative, de o mini-grădină zoologică, activități de Sf. Nicolae și în ajunul Anului Nou. Piața de Crăciun oferă mâncăruri gustoase, cadouri făcute manual sau băuturi calde delicioase, precum ciocolata caldă sau vinul fiert. Bradul de Crăciun este unul natural și împodobit cu o mulțime de beculețe. Pentru o priveliște spectaculoasă a Târgului de Crăciun din Praga și pentru o imagine de ansamblu vă recomandăm să urcați în turnul primăriei, deasupra Ceasului Astronomic.

* Zagreb, Croația – Dincolo de măsurile sanitare puse în aplicare foarte rapid de autorități, Croația are multe avantaje pentru călătorii care caută sărbători de Crăciun în siguranță, inclusiv o ofertă incredibilă de apartamente turistice, vile private, hoteluri de tip boutique și mici cazări. Pe vremuri, Zagrebul avea una dintre cele mai bune scene de Advent din Europa, motiv pentru care a fost votat „Cea mai bună piață de Crăciun din Europa” de sondajul online European Best Destinations, de trei ori la rând. Cunoscut la nivel mondial drept unul dintre cele mai bune piețe de Crăciun din Europa, alături de Viena, Budapesta, Strasbourg, Zagreb îi va întâmpina anul acesta pe călători cu standarde sanitare adaptate situației (dozatoare de gel hidroalcoolic în toată piața, dezinfectarea plimbărilor, patine, măști pentru vânzători). Piața este foarte mare în tot orașul și veți găsi atmosfera care vi se potrivește pentru o vacanță sigură și relaxată în capitala Croației. Anul acesta, Târgul de Crăciun va avea loc în perioada 27 noiembrie 2021 – 7 ianuarie 2022. Vă recomandăm să mergeți la pas prin oraș și să descoperiți atracțiile importante pe timpul zilei, iar la lăsarea serii să vă bucurați de atmosfera Crăciunului la târgurile de sezon. Puteți să începeți aventura în Piața Tomislav și la patinoar. Parcul Zrinjevac este un loc în care trebuie să ajungeți, iar apoi puteți urmări scenete cu Nașterea Domnului la Catedrala din Zagreb. Un alt loc de neratat este Piața centrală Ban Jelačić, cea mai importantă din capitala Croației. Mai aveți de bifat Promenada Strossmayer și Tkalča, una dintre cele mai vechi străzi din zonă, unde găsiți o mulțime de baruri pentru un popas alături de prieteni sau familie.

(Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

* Londra, Marea Britanie – În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, Londra se transformă într-un tărâm desprins dintr-un basm, cu beculețe, colinde și mâncăruri alese. Târgurile de Crăciun din capitala Angliei sunt încântătoare. De la evenimente unice, la patinoare și atmosferă magică. Totul începe cu aprinderea beculețelor de pe Oxford Street. Faimoasele figurine care reprezintă îngeri au făcut deja înconjurul lumii. Puteți, apoi, să vă plimbați de la Tottenham Court Road la Marble Arch și să ajungeți la Hyde Park, un loc care vă face să intrați instant în magia Crăciunului – Winter Wonderland – cel mai mare și cel mai faimos târg de Crăciun din Londra. Acesta combină sărbătorile de iarnă cu un parc tematic de distracții. Dacă este posibil, vizitați acest loc în timpul zilei și în cursul săptămânii, deoarece în weekend este multe prea aglomerat. Nu ratați cidrul încălzit, băutură specifică englezească. Piața de Crăciun din Londra are loc între 19 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022.

* Strasbourg, Franța – Orașul Strasbourg din Franța este numit „Capitala lui Noel” dintr-un motiv: acesta oferă unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din întreaga lume! Este ca și cum ai păși într-un vis de Crăciun și reprezintă una dintre cele mai pitorești și festive destinații din toată Europa. Cu o piață de Crăciun frumos decorată, care este deschisă în fiecare zi din 26 noiembrie până pe 26 decembrie, vă veți trezi înconjurați de copaci cu lumini și decorațiuni din belșug. Catedrala din Strasbourg se înalță deasupra pieței, iar bradul împodobit din piață este unul adevărat, înalt de 30 de metri! Există o mulțime de tarabe care servesc mâncăruri tradiționale, cum ar fi cârnați, castane prăjite, clătite, vin fiert – cam tot ce vă poate pofti  inima în această perioadă a anului! Nu veți regreta că ați venit aici în timpul Crăciunului dacă doriți o experiență europeană autentică; doar fiți pregătiți, pentru că se poate aglomera! Piețele de Crăciun din Strasbourg sunt presărate în tot orașul și fiecare este mai frumoasă decât alta.

* Colmar, Franța – Vreți să simțiți că ați pășit direct într-un oraș de turtă dulce? Haideți la Colmar! La doar o oră de Strasbourg, Colmar este un oraș frumos și pitoresc din estul Franței. Târgul de Crăciun din Colmar este o destinație de vizitat obligatorie pentru oricine iubește magia Crăciunului. Este una dintre cele mai bune piețe din toată Franța și are tot ce v-ați putea dori: tarabe cu mâncare delicioasă, decorațiuni festive și o mulțime de divertisment. Istoria orașului Colmar ca centru religios important se găsește în spiritul său de Crăciun; mulți localnici se îmbracă în păstori și vin să se închine la catedrală în fiecare an pe 24 decembrie. Această tradiție a început cu peste 800 de ani în urmă, când comercianții din Frankfurt treceau prin Colmar înainte de a se îndrepta spre casă pentru sărbătorile din Ajunul Crăciunului – un obicei care continuă și astăzi! Arhitectura impresionantă se adaugă spiritului ce cuprinde acest oraș; ușile, ferestrele și trotuarele sunt toate decorate pentru a crea o atmosferă confortabilă pentru acest târg de Crăciun. Această piață este cu totul fermecătoare, capricioasă și fantastic de festivă! Târgul are loc între 26 noiembrie și 29 decembrie 2021.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România

Târgurile de Crăciun sunt un prilej deosebit de a petrece timpul alături de cei dragi sau pentru a cunoaște oameni noi. În fiecare an acestea se organizează în orașele din țară și aduc celor din jur bucuria în suflet. Anul acesta cele mai multe târguri vor fi amenajate puțin diferit pentru a se putea respecta regulile de protecție împotriva COVID-19. Și totuși, oamenii sunt așteptați cu mic, cu mare să se bucure împreună la târgurile de Crăciun, care în cele mai multe orașe au fost deja deschise, iar organizatorii așteaptă nerăbdători să primească vizitatori în aceste tărâmuri pline de magie.

Bucuresti

* Târgul de Crăciun din București – Veștile bune se răspândesc rapid, iar anul acesta cele mai frumoase târguri de Crăciun din România se întorc în cele mai mari orașe din țară. În Capitală, anul acesta târgul se va organiza în Piața Universității, iar marea deschidere a avut loc pe data de 26 noiembrie. Ca în fiecare an, Moș Crăciun îi așteaptă pe cei mici la căsuța sa pentru a primi toate scrisorile pregătite cu atenție. Târgul se va desfășura până pe data de 26 decembrie și va găzdui chiar și o insulă cu scena nașterii lui Iisus Hristos. Târgul va fi un loc „instagramabil” pe care nu trebuie să-l ratați anul acesta. Prețul unui bilet este cuprins între cinci lei, dacă este achiziționat online și șapte lei, dacă este luat direct din Piața Universității. Intrarea se face în baza certificatului COVID-19, astfel că accesul va fi permis doar celor care au trecut prin boală sau care au schema completă de vaccinare. Copiii sub 12 ani au acces nelimitat, însă trebuie să fie însoțiți de o persoană majoră pentru a putea lua parte la eveniment.

Sibiu

* Târgul de Crăciun din Sibiu – Printre alte târguri superbe de Crăciun din România se numără și cel din Sibiu. În anul 2007, atunci când Sibiul a fost numit Capitală Europeană, s-a ținut și primul Târg de Crăciun. An de an acesta reușește să strângă sute de oameni la căsuțele special amenajate. Ca în fiecare an, târgul va fi organizat în Piața Mare. Acesta va fi deschis între 26 noiembrie 2021 și 2 ianuarie 2022. Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta vor fi mai puține căsuțe. Distanța dintre ele va fi mult mai mare pentru a se respecta regulile împotriva răspândirii virusului de COVID-19. Târgul poate fi vizitat între orele 11:00 și 21:00 iar intrarea este gratuită. Perimetrul târgului va fi închis, astfel încât doar oamenii care vor prezenta certificatul verde vor putea să intre. Căsuța lui Moș Crăciun este gata să primească micuții cu scrisorile lor. Organizatorii au adus anul acesta și o roată panoramică și au deschis și patinoarul.

* Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca – Unul dintre cele mai așteptate târguri de Crăciun din România este cu siguranță, și cel de la Cluj-Napoca. Orașul se îmbracă în straie de sărbătoare pentru a primi oamenii din  întreaga țară la căsuțele special amenajate. Conform paginii oficiale de Facebook a târgului, anul acesta accesul se va limita la 2.000 de persoane vaccinate sau trecute prin boală. La fel ca în București sau Sibiu, copiii sub 12 ani pot participa doar dacă sunt însoțiți de o persoană majoră care respectă regulile menționate anterior și prezintă certificatul verde. Numărul căsuțelor va fi și el limitat, însă clujenii se vor putea bucura de nenumărate distracții, dar și de roata panoramică instalată. Ediția de anul acesta se va organiza între 26 noiembrie și 31 decembrie 2021. Ca în fiecare an, el se va ține în Piața Unirii și va fi ținut deschis la o capacitate de 30%. Din cauza situației epidemiologice, s-a renunțat la cel puțin 35 de căsuțe, însă au rămas în cea mai mare parte cele cu produse tradiționale și desigur, căsuța lui Moș Crăciun. Programul artistic va fi unul restrâns, iar anul acesta se va renunța complet la scenă.

* Târgul de Crăciun din Oradea – Unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România este cel organizat la Oradea. An de an acesta a surprins prin culorile și decorațiunile superbe, iar vestea că acesta se va ține în 2021 a umplut sufletul de bucurie oamenilor din întreaga țară. Târgul de Crăciun din Oradea se  ține în Piața Unirii, acolo unde s-a ridicat și bradul superb de Crăciun, plin de decorațiuni sclipitoare. Anul acesta perioada de desfășurare va fi între 3 decembrie 2021 și 2 ianuarie 2022. Intrarea este liberă, dar accesul este permis doar în baza certificatului verde. Prin urmare, doar cei trecuți prin boală sau cei vaccinați se vor putea bucura de magia sărbătorilor la târgul de Crăciun din Oradea. Căsuțele cu bunătăți sunt și ele amenajate la distanță una față de cealaltă astfel încât să nu se aglomereze spațiul din Piața Unirii.

* Târgul de Crăciun din Timișoara – Târgul de Crăciun din Timișoara se organizează diferit față de anii anteriori. În fața Operei s-a amenajat un patinoar, iar parcul de distracții este mutat în parcarea de la Modex. Căsuțele sunt amplasate la distanță, dar gata să primească oamenii din toată țara. În Piața Libertății se va amplasa și o scenă gata să primească tinerii ce vor ține spectacole cu colinde. Deschiderea târgului are loc de Ziua Națională a României, 1 Decembrie. Târgul va fi deschis până pe data de 15 ianuarie 2022. Intrarea nu se face în baza biletului. Totuși, condiția de participare va fi ca oamenii să prezinte certificatul verde. Certificatul este necesar pentru a atesta că au trecut prin boală sau că s-au vaccinat. Totodată, numărul participanților va fi restrâns față de anii anteriori.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.thetimes.co.uk/travel/holiday-types/tours/christmas-holidays

https://www.euronews.com/travel/2021/10/09/12-stays-of-christmas-where-to-travel-this-holiday-season

https://www.veranda.com/travel/g33902587/best-christmas-getaways/

https://www.oprahdaily.com/life/g29580034/best-christmas-getaway/

https://www.townandcountrymag.com/leisure/travel-guide/g12919081/places-to-go-for-christmas/

https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/

https://www.euronews.com/culture/2021/11/09/europe-s-best-christmas-markets-to-visit-in-2021-and-what-to-try-once-you-re-there

https://www.veranda.com/travel/g29086623/best-christmas-markets-europe/

https://www.elle.com/uk/life-and-culture/travel/a21685/best-christmas-markets-europe/

https://www.thebrokebackpacker.com/christmas-markets-in-europe/

https://catine.ro/cele-mai-frumoase-targuri-de-craciun-din-romania-unde-te-poti-distra-alaturi-de-cei-dragi-54312.html