2021. december 6

Az alkotmány elfogadásának 30. évfordulója

A szenátus és a képviselőház ünnepi ülést tartott hétfőn Románia jelenleg érvényben levő alkotmánya elfogadásának 30. évfordulója alkalmából. Harminc évvel ezelőtt az új alaptörvény rögzítette az alkotmányos demokrácia helyreállítását Romániában és megerősítette a pluralista politikai rendszert. Az alkotmány felülvizsgálása ismét a figyelem középpontjába került. Florin Cîțu, a szenátus elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője felhivta a figyelmet, hogy számos kérdés megoldatlan maradt, megemlitve a politikai trasszeizmusnak nevezett jelenséget és a közigazgatási reformot. Az alaptörvény módositásának szavatolnia kell az állami intézmények kölcsönös ellenörzését és tisztáznia kell az államelnök feladatkörét, nyilatkozta Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, a Sociáldemokrata Párt (PSD) lídere. Az RMDSZ a román állam és a nemzeti kisebbségek közötti viszony megerősitését, valamint a parlamentáris köztársaságra való áttérést szorgalmazta. A végrehajtó hatalom új alapokra való helyezését elmarasztalták a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői, miközben a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti tagjai a jelenlegi alkotmány megőrzése mellett szálltak síkra. Az ünnepi ülésen jelen levő Nicolae Ciucă miniszterelnök kitért az állam és a közigazgatási reform szükségességére, a köztisztviselői funkciókat betöltők felelősségének növelése és az állampolgárok figyelem középpontjába való helyezése érdekében. Valer Dorneanu, az Alkotmánybíróság elnöke kihangsúlyozta, hogy az alaptörvény felülvizsgálásának bölcsességgel és nem válaszatási érdekekből kell történnie.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)

A „Regina Maria” fregatt hathetes NATO-misszió után hazatért

A „Regina Maria” fregatt hat hét után tért haza, mely idő alatt részt vett a NATO haditengerészeti forgalomfigyelő missziójában a Földközi-tenger keleti medencéjében. A román katonai hajó felszíni hajókkal, légi célpontokkal és tengeralattjárókkal harcolt, megerősítve a NATO válaszálláspontját a Szövetség elleni lehetséges fenyegetésekre. A fregatt a NATO Szövetséges Tengerészeti Parancsnokságától kapott küldetéseken kívül részt vett a török ​​haditengerészet által szervezett Dogu Akdeniz 21 és a görög haditengerészeti erők által szervezett NIRIIS 21 többnemzetiségű gyakorlatokon is, több mint 50 hajóval, 8 tengeralattjáróval és több tucat szövetséges és partner-katonai repülőgéppel. A fregatt legénysége jelentette a „Küldetés teljesítését” amikor visszatért a konstancai katonai kikötőbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)

Népegészségügyi felmérést inditott a Román Akadémia Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete

A román egészségügyi rendszer legnagyobb gondja a nagy teljesítményű orvosi berendezések és az innovatív gyógyszerek hiánya, ez a románok döntő többségének a véleménye a Román Akadémia Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (ISPRI) által hétfőn megkezdett népegészségügyi felmérés szerint. A tavalyi évhez képest 10%-kal nőtt a háziorvosok és a szakorvosok tájékoztatása, így jelenleg a 60% fölé emelkedett. Dan Dungaciu, a Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója úgy véli, hogy ez csökkentheti az öngyógyítást. „Olyan helyzetben vagyunk, hogy az egészségügyi rendszer hajdani problémái már nem alapvetőek. Vagyis a viselkedés okozta gondok, a bürokrácia, az az elképzelés, hogy ami olcsó az jó is, ezek a dolgok már nem érvényesek a közfelfogásra vonatkozóan. Az emberek mást várnak el. Nem elég számukra csak az, hogy az orvosok szépen bánnak velük. De lehet, hogy valami mégis megváltozott a kórházakban, más a hangulat, mint 10-15-20 évvel ezelőtt. A drága gyógyszerek, a jobbnál jobb kezelések azt sugallják, hogy más típusú lakossággal nézünk szembe, amelyet az egészségügyi rendszernek megfelelő módon ki kell szolgálnia”, hangsúlyozta Dan Dungaciu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt

Ideiglenesen leállította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomureş a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt, közölte hétfőn a vállalat. Harri Kiiskit, az Azomureş vezérigazgatója kifejtette, hogy a villamosenergia, de főleg a földgáz magas ára miatt kénytelenek ideiglenesen leállítani a termelést, hiszen nem folytatható az üzem fenntartható működése a jelenlegi körülmények között.A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is, és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ. Azt is elmondta, hogy az ügyvezető vezetésnek a termelés felfüggesztéséről szóló döntését elfogadta az igazgatótanács. Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni, mondotta, hozzátéve: arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)

Brassó az első romániai város, amely jövőre száz százalékban megújuló energiával rendelkezik

Brassóban az oktatás, a közintézmények és a kultúra, a közvilágítás és a közlekedési lámpák 100 százalékosan zöldáram-fogyasztásra álltak át, nyilatkozta Allen Coliban polgármester, megjegyezve, hogy egyeztetett az Electrica villamosenergia-szolgáltató céggel, hogy a város 525 fogyasztási pontján az villamos energia fenntartható forrásból származzon. A zöldenergia ára nem haladja meg a hagyományos forrásból származó energia árát, magyarázta a polgármester. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.06)

Rozália Gănciulescu – RADOR