Fregata „Regina Maria” s-a întors acasă după şase săptămâni de misiuni NATO

Fregata „Regina Maria” s-a întors acasă după şase săptămâni în care a participat la misiuni NATO de monitorizare a traficului naval, în bazinul estic al Mării Mediterane. Nava militară românească a exersat lupta împotriva navelor de suprafaţă, a ţintelor aeriene şi a submarinelor, reîntărind postura NATO de răspuns în faţa posibilelor ameninţări la adresa Alianţei. Cu mai multe informaţii, corespondentul nostru de la Constanţa, Sorin Cealera:
Reporter: Concomitent cu misiunile primite de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO, fregata „Regina Maria” a participat şi la exerciţiile multinaţionale Dogu Akdeniz 21, organizat de Forţele Navale ale Turciei, şi NIRIIS 21, organizat de Forţele navale ale Greciei, alături de peste 50 de nave, 8 submarine şi zeci de aeronave militare aliate şi partenere. Echipajul fregatei a raportat „Misiune îndeplinită” la întoarcerea în Portul Militar Constanţa. Şeful Statului Major al Forţelor Navale Române, contraamiralul Mihai Panait.
Mihai Panait: Putem afirma acum, la finalul anului de instrucţie 2021, cu mândrie, că ne-am respectat toate angajamentele euroatlantice, am furnizat nave, personal de Stata Major şi echipaje pentru toate misiunile NATO din Marea Neagră. Ne menţinem la nivelul de realizare a performanţei, aşa cum am reuşit să ne integrăm până în momentul de faţă.
Reporter: Marinarii militari de pe fregata „Regina Maria” se vor reuni cu familiile lor chiar de Sf. Nicolae. Una dintre sărbătoritele zilei, locotenent comandor Nicoleta Burlacu, ofiţer de informare şi relaţii publice la bordul fregatei.
Nicoleta Burlacu: Cel mai frumos cadou, astăzi, pentru toţi copiii militarilor de la bordul fregatei „Regina Maria”, cu siguranţă sunt părinţii, care şi-au desfăşurat activităţile în Marea Neagră şi în Marea Mediterană de patru ori anul acesta.
Reporter: În 2021, navele româneşti au fost integrate de şase ori în grupări navale permanente ale Alianţei şi au executat peste 130 de zile misiuni în Marea Neagră şi Marea Mediterană./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 decembrie