La Sankt Petersburg se află cel mai mare Muzeu de Street Art

Nu departe de celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg se află un loc unic în Rusia: Muzeul de Street Art. Un loc neobișnuit și inovator situat în incinta fabricii de plastic laminat Sloplast.
Fondat în 2012, după o petrecere de graffiti într-o clădire abandonată încă din anii 1990, muzeul este acum o instituție culturală privată, care atrage turiști și pasionați de artă stradală din întreaga lume, după cum a povestit Zoya Buksha, un ghid de la Street Art Museum. „Acest loc a fost creat în simbioză cu fabrica, care a influențat conceptul. O întâlnire și o interacțiune a genurilor, care au pus în valoare ambele locuri”.
În interiorul muzeului se află picturi murale și lucrări ale celor mai renumiți artiști de stradă, precum P183, Tima Radya, Kirill Kto, Nikita Nomerz sau Escif.
Muzeul și fabrica sunt rezultatul coeziunii eticilor industriale post-sovietice, chiar dacă teza principală a proiectului rămâne pur artistică. Spațiul muzeal este împărțit în două zone separate, una pentru expoziții permanente, atât în ​​aer liber, cât și în interior, cealaltă pentru expoziții temporare și evenimente mai mari.
În 2014, când muzeul și-a deschis prima dată porțile pentru public, expoziția „Casus Pacis / Motive for Peace” a adus în lumina reflectoarelor 30 de artiști ruși, 26 de ucraineni și cinci străini din Statele Unite și Europa. Expoziția personală a fost inclusă în programul „Manifesta 10”, Bienala Europeană de Artă Contemporană care a avut loc la Sankt Petersburg în acel an.
Formele de artă contemporană și un mediu artistic inovator au făcut din Muzeul de Street Art din Sankt Petersburg o destinație pentru fanii genului, cu expoziții și vernisaje rafinate și unice.
EURONEWS (Italia), 5 decembrie 2021

Traducerea: Oana Avram