România înăsprește regulile de intrare pe teritoriul național pentru a încetini răspândirea noii variante a coronavirusului în această perioadă a sărbătorilor

Realizator: Cristian Bâcâin – România înăsprește regulile de intrare pe teritoriul național pentru a încetini răspândirea noii variante a coronavirusului în această perioadă a sărbătorilor. Mai multe decizii au fost luate la o reuniune de urgență, convocată ieri de premierul Nicolae Ciucă și la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în gestionarea pandemiei – după cum relatează Petruța Dinu.
Reporter: Test PCR obţinut înaintea călătoriei cu 48 de ore pentru cei care vin din afara Uniunii Europene și carantină pentru cei nevaccinați – sunt două dintre măsurile anunțate de autorități pentru limitarea răspândirii noii tulpini africane Omicron. Cei care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene vor continuă să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
Alexandru Rafila, ministrul sănătății: Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni care călătoresc din alte state membre ale Uniunii Europene aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor intra în carantină timp de 14 zile.
Reporter: Toţi cetăţenii care revin în țară în perioada următoare vor fi obligați să completeze un formular pentru localizarea pasagerului, document necesar în realizarea anchetei epidemiologice.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Cei care acum călătoresc în alte țări europene deja știu că acest formular există și au trebuit să îl completeze înainte să călătorească sau la sosire în țara respectivă, aşa că România va introduce şi acest tip de formular începând cu 20 decembrie.
Reporter: În cadrul reuniunii s-a discutat şi despre o reevaluare a situaţiei persoanelor nevaccinate, iar acolo unde va fi necesar Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne vor asigura centre mobile de vaccinare, mai ales în zonele rurale. Totodată, în perioada următoare guvernanții vor adopta și măsuri privind sărbătorile de iarnă. Purtarea corectă a măștii va fi absolut obligatorie în spațiile aglomerate indiferent de incidența cazurilor de covid.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie)