2021. december 7

Nicolae Ciucă miniszterelnök részt vett a Dâmboviţa megyei Bilciurești Földgázszárító állomás átvételén

Az energiafüggetlenség és az energiakapacitások közép- és hosszú távú biztosítása a jelenlegi kabinet prioritása, nyilatkozta kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök, aki részt vett a Dâmboviţa megyei Bilciurești Földgázszárító állomás átvételén. „Rengeteg potenciál rejlik ebben a beruházásban, amely mintegy 7,6 millió euróba került és a Romgaz fedezte”, fűzte hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a december 20-i kormányülésen több projektet terjesztenek elő a földgáz kitermelési és tárolási kapacitásainak fejlesztésére vonatkozóan. Nicolae Ciucă kiemelte, hogy közös erőfeszítésre, de a projektek és programok összehangolására is szükség van ahhoz, hogy az energiafüggetlenség legfeljebb öt év alatt biztosítható legyen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A védelmi ipar legtöbb állami tulajdonú gazdasági szereplőjének költségvetését felszabaditották

A gazdasági minisztérium bejelentette, hogy a védelmi ipar legtöbb állami tulajdonú gazdasági szereplőjének költségvetését felszabadították, így az év végéig ki lehet fizetni a béreket. Az intézkedésre Florin Spătaru tárcavezető és a védelmi ipar szakszervezetei közötti találkozó után került sor. A miniszter szerint a gazdasági szereplők költségvetéseit indokolatlanul zárolták az év elején, ami kihatott a bérek kifizetésére és a beruházásokra is. Mint hangsúlyozta, lévén hogy a honvédelmi ipar fontos fejezet az új kormányprogramban, stratégiai beruházási tervet fog javasolni a kormánynak. A szakszervezeti vezetők a fiatal és szakképzett munkaerő bevonását, valamint a speciális munkakörülményeknek megfelelő bértábla kialakítását szorgalmazták.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Legkevesebb egy év késéssel adják át az A8-as autópálya szakaszára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt

Az Egyesülés-autópálya szempontjából fontos lépés történt, ugyanis a szerződéskötéstől számított csaknem két és fél év után és legkevesebb egy év késéssel kedden átadják az A8-as autópálya Marosvásárhely-Jászvásár szakaszának megvalósíthatósági tanulmányát. Pontosabban a Nyárádszereda és Leghin közötti 150 km hosszú útszakaszról van szó, amely átszeli a hegyeket. Az országos helyreállitási tervből finanszirozott A8-as autópálya végpontjaira, azaz a Marosvásárhely – Nyárádszereda, illetve Leghin-Moţca szakaszokra vonatkozóan valószinüleg a jövő év második felében hirdetik meg a kivitelezési pályázatot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A speciális nyugdíjak kifizetése lehetetlenné teszi a kisnyugdíjak emelését, állítja Dacian Cioloş, az USR elnöke

A romániai nyugdíjrendszer nem engedheti meg magának a kiváltságosak kategóriáját, mondta Dacian Cioloş, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, ide sorolva, például a helyi választott tisztségviselőket. Véleménye szerint e különnyugdijak január 1-jétől történő folyósítása miatt nem növelhetőek a kisnyugdíjak. „A különnyugdíjak bármilyen emelése vagy új különnyugdíjak bevezetése, ahogyan jelenleg a liberálisok és a szociáldemokraták eljárnak, elsősorban az alacsonyabb nyugdíjak emelésének ellehetetlenítését jelenti „, hangsúlyozta Dacian Cioloş. Az USR azt javasolta, hogy részesitsék az 1100 lej alatti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasokat havonta 300 lej értékig terjedő étkezési utalványokba, illetve vezessék be a 13. nyugdíjat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A kormánykoalíció vezetői folytatják a tárgyalásokat a jövő évi költségvetésről

A kormánykoalíció vezetői folytatják a tárgyalásokat a jövő évi költségvetésről. A liberálisok nem támogatják új adók bevezetését a jövő évi állami költségvetésben, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ által javasolt úgynevezett szolidaritási adót sem. Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a szolidaritási adó a jelenlegi gazdasági körülmények között nem indokolt. Florin Cîțu azt is bejelentette, hogy a pénzügyminiszter még nem terjesztette elő a jövő évi költségvetés tervezetét, megjegyezve, hogy a költségvetési hiányt már vállalták. A kormánykoalició ülésének másik témája a COVID-igazolvány tervezetének megvitatása lesz. Ebből a szempontból két lehetőség van: vagy elfogadják a képviselőházban megvitatásra bocsátott tervezetet vagy egy új projektet dolgoznak ki, amelyet a következő időszakban benyújtanak Alexandru Rafila egészségügyi miniszterhez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Rozália Gănciulescu