„Ora de Educație Rutieră” contribuie la un trafic mai sigur pentru elevii din Ilfov

„Ora de educație rutieră”, cel mai mare proiect din țară axat pe siguranța rutieră, parte din programul național „România în siguranță”, a ajuns cu o nouă ediție la elevii din Ilfov.Timp dedouăsăptămâni, peste 1.500 de elevi au beneficiat de ore de educație rutieră, susținute de un reprezentat al asociației cu formare psihopedagogică și un agent de poliție, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov.„România în siguranță” ajunge și la profesorii din Ilfov, prin cursuri de formare pentru educație rutieră și prim ajutor. Peste 80 de cadre didactice participă în perioada 13 noiembrie – 17 decembrie la primul curs de siguranță rutieră și situații de urgență, care a fost acreditat cu un astfel de curriculum integrat și cuprinzător de către Asociația EDIT la Ministerul Educației.

Proiectul este necesar într-un județ în care traficul rutier poate reprezenta un pericol pentru elevi. Județul Ilfov este străbătut de2 autostrăzi, 32 de drumuri județene și numeroasedrumuri naționale, pe care conducătorii auto circulă cu viteze ce depășesc rareori limita legală impusă de segmentele ce traversează localități. Astfel, trecerile de pietoni pot deveni un pericol pentru elevi, atât din cauza neadaptării vitezei de către conducătorii auto, cât și din cauza lipsei unei conduite preventive, ca pieton. Statisticile Poliției Române ne arată că în ultimul an au avut loc 108 accidente ce au implicat pietoni, în Județul Ilfov. În anul 2021 au avut loc 111 accidente ce au implicat pietoni până în prezent.

Orele de educație rutieră reprezintă o componentă importantă a siguranței rutiere a elevilor, prin informații și reguli ce ajută la formarea unui comportament rutier corect, care diminuează considerabil riscul de accidentare. Orele se desfășoară întotdeauna interactiv, elevii sunt implicați activ în procesul de învățare prin activități și discuții deschise, menite să ajute la conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, nu doar la memorarea lor.

Din perspectiva unui formator în cadrul proiectului „Ora de Educație Rutieră”, vă pot spune că relevanța proiectului reiese mai ales din interacțiunea cu elevii. În fiecare clasă în care mergem, elevii ne ascultă cu atenție, sunt receptivi la informațiile noi, apoi ne adresează cu entuziasm întrebări și se implică activ în orice activitate pe car o desfășurăm. La final, realizăm întotdeauna că plecăm dintr-o clasă cu elevi mult mai pregătiți, o clasă cu participanți responsabili la trafic. Este un sentiment plăcut să știi că traficul din Ilfov devine mai sigur, din perspectiva pietonilor. Fiecare oră de educație rutieră reprezintă un pas către o țară mai sigură” – Paul Lungeanu, formator „Ora de Educație Rutieră” și responsabil programe de formare Asociația EDIT.

România în Siguranță” este un program național de educație care urmărește instruirea și informarea copiilor, tinerilor și adulților în ceea ce privește educația pentru siguranță. Programul își propune să ajungă, cu lecții de educație rutieră și prim-ajutor, la 5.000 de elevi din București și din țară, până la sfârșitul anului, și la peste 500.000 de copii și adolescenți, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include și cursuri de conducere defensivă pentru tinerii șoferi și cursuri de formare pentru cadre didactice și pentru polițiști din toată țara. Programul „România în Siguranță” este inițiat de Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Poliția Română, Ministerul Educației, Departamentul pentru Situații de Urgență, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD).

Asociația EDIT este o organizație neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educație rutieră, educație pentru situații de urgență și prim-ajutor. Asociația a lansat în 2020 prima campanie online de educație pentru prim-ajutor #LeapșaPentruViață, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociației pe româniaînsiguranță.ro.