2021. december 8

A kormány enyhítette a járványügyi korlátozásokat

A kormány szerdai ülésén egy hónappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet, de enyhített a járványügyi korlátozásokon. Az elfogadott kormányhatározat szerint csütörtöktől csak a zsúfolt helyeken, buszmegállókban, piacokon lesz kötelező a kültéri maszkviselés. Zárt térben viszont továbbra is megkövetelik a szájat és az orrot eltakaró maszk viselését. Az enyhített korlátozások sorában szerepel, hogy törlik az oltatlan és a Covid-19 betegségen át nem esettekre vonatkozó éjszakai kijárási tilalmat, és az eddigi 21 óra helyett 22 óráig tarthatnak nyitva a boltok és az éttermek. A kormány lehetővé teszi, hogy a bevásárlóközpontokba és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekbe az oltott és a betegségből kigyógyult emberek mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők is belépjenek. Nekik a 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi antigén-teszt eredményét kell felmutatniuk. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Rafila: „Világossá kell tenni, hogy nem toleráljuk a szabályszegéseket”

A koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozások enyhítésének a védelmi intézkedések szigorú betartásával kell együtt járnia – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a szerdai kormányülés elején. Rafila rámutatott, mindenki egyetért abban, hogy ebben az időszakban valamelyest lehet enyhíteni a korlátozásokon, a gazdasági egységek üzemeltetőinek azonban szigorúan be kell tartaniuk az elrendelt védelmi intézkedéseket. „Világossá kell tenni, hogy nem toleráljuk a szabályszegéseket. Ellenőrzés alatt kell tartanunk a helyzetet, hogy ne jöjjön egy következő hullám, amely nehezen leküzdhető problémák elé állítana” – nyomatékosította, hozzátéve, meglátása szerint felül kell vizsgálni a szabályokat áthágók büntetését szabályozó törvényi keretet is. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Egészségügyi és oktatási fejlesztésre fordítanák a szolidaritási adóból befolyt pénzt

Egészségügyi és oktatási beruházásokra fordítanák az RMDSZ által szorgalmazott szolidaritási adóból befolyó összegeket – jelentette ki kedd este Kelemen Hunor. A szövetségi elnök a sajtónak nyilatkozva elmondta, elképzelésük szerint a 100 millió eurós forgalmat lebonyolító állami és magánvállalatoknak az éves forgalmuk egy százalékának megfelelő összeget kellene befizetniük szolidaritási adóként. Ezt az extraadót ideiglenes jelleggel, egy évre vezetnék be. Kelemen rámutatott, az infláció és az emelkedő energiaárak miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek, és az államnak szüksége van pluszbevételre, hogy segíteni tudja a támogatásra szorulókat, ugyanakkor a stratégiai fontosságú területeket érintő beruházásokat sem hanyagolhatja el. A szolidaritási adóból befolyó pénzt egészségügyi és oktatási beruházásokra költenék, nem állandó kiadásokra fordítanák – tette hozzá. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Napokon belül a parlament elé kerülhet a Covid-igazolványról szóló új törvénytervezet

Néhány napon belül elküldik a parlamentnek a Covid-igazolvány használatáról rendelkező új törvénytervezetet – közölte szerdán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a törvényhozás még decemberben elfogadja a jogszabályt. Rafila elmondta: a közegészségügyi intézet (INSP) szakembereivel együtt már dolgoznak a törvényjavaslaton. „Olyan javaslattal próbálunk előállni, amely kevesebb kiigazítást igényel, mint az előzőleg beterjesztett tervezet, amelyik rendkívül nehezen alkalmazható” – magyarázta. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az új tervezet a járványügyi mutatókhoz kötné a Covid-igazolvány használatát, azaz csak akkor vezetnék be, amikor három héten át nőnek az esetszámok. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)

Koronavírus Romániában: Egy nap alatt 86-an meghaltak és 1279 új fertőzöttet azonosítottak

A legutóbbi tájékoztatás óta 86 halálesetet és 1279 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 42 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Közülük 35-en újrafertőződött betegek. Az új esetekkel 1 789 539-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 10 552-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor eddig 1 707 968 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.08)