Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că se va discuta în coaliția de guvernare despre certificatul verde COVID la locul de muncă

Realizator: Alina Bordeașu – Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, în această seară, că vineri se va discuta în coaliția de guvernare despre certificatul verde COVID la locul de muncă. El a mai spus că se discută în continuare și despre aplicarea unei taxe pe cifra de afaceri a marilor companii, însă nu de la 1 ianuarie, anul viitor. Marcel Ciolacu a precizat că ministrul de finanțe va prezenta luni în coaliție proiectul de buget și va veni cu soluții pe zona de evaziune fiscală și colectarea a TVA.
Marcel Ciolacu: În acest moment, în România se estimează că are o evaziune fiscală la 10% din PIB. 34% din TVA nu este colectat în România. Acest lucru, în bani înseamnă 6 miliarde de euro. Noi în loc să ne gândim să atragem fondurile europene în exercițiul financiar trecut, discutăm prea mult de PNRR, bani care vor veni peste un an, doi, și în loc să reorganizăm vama, să introducem cât mai repede radarul mărfurilor și în zonele în care există mare evaziune facturarea să fie electronică, vorbim cum să tăiem din salarii și din pensii. Este incorect.
Realizator: La rândul său, liderul PNL, Florin Cîțu a declarat că bugetul trebuie analizat cu atenție, că nu există presiune de timp și că România trebuie să se încadreze în deficitul preconizat. Florin Cîţu a reafirmat că PNL nu susține introducerea de noi taxe, cu referire la taxa de solidaritate pentru marile companii, idee avansată de PSD și UDMR.
Florin Cîţu: În perioada aceasta de criză, aceste companii pe care noi astăzi vrem să le penalizăm prin această taxă, au plătit şi în avans în aprilie 2020 pentru a avea noi bani la buget când economia a fost închisă. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze, pentru nu am înțeles de ce, care ar fi destinația acestor surse și de ce ar trebui să facem acest lucru acum. Vedem, discutăm cu mediul de afaceri.Cel mai bine așa ar fi trebuie făcute lucrurile şi să ştiţi că mediul de afaceri este înţelegător. Deci lucrurile se pot face, dar trebuie să ai discuţii cu cei pe care vrei să îi penalizezi.
Realizator: Liderii PSD, PNL și UDMR vor ca legea bugetului de stat să fie votată în parlament pe 23 decembrie./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 decembrie)