MAGYAR NEMZET (Ungaria), 8 decembrie 2021 – După ce Curtea a acceptat în primă instanţă cererea de reabilitare a fostului prim-ministru Adrian Năstase, acesta se poate întoarce în politică şi astfel nu mai există nicio interdicţie de ordin juridic privind participarea sa la alegeri.

Fostul preşedinte al social-democraţilor a fost condamnat pentru două cauze de corupţie la o pedeapsă cumulativă de 4 ani şi jumătate.

Peste un an şi ceva, în 2014, Năstase a fost eliberat condiţionat, dar fără a avea drept de vot.

În 2012, puţin după prima sa condamnare, când urma să fie condus la închisoare însoţit de poliţişti, Năstase care se considera nevinovat şi o victimă politică, a încercat să se sinucidă în biroul său de acasă. Potrivit relatărilor de presă din acea vreme, în momentul în care poliţiştii veniţi cu ordinul de arestare au intrat în încăpere, fostul premier încerca tocmai să-şi tragă un glonte în cap cu un pistol de 9 milimetri. Unul dintre poliţişti a încercat să-l împedice, iar în urma luptei dintre ei arma s-a descărcat. Năstase a fost rănit la gât şi a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală. PSD l-a considerat pe Năstase o victimă a lui Traian Băsescu. În opinia fostului premier Victor Ponta, fostul şef de stat s-a răzbunat pe adversarii săi politici, în primul rând pe Adrian Năstase, rivalul său la alegerile prezidenţiale din 2004. La vremea respectivă, mai mulţi analişti considerau drept curios faptul că în primă instanţă Curtea Supremă l-a exonerat pe Năstase de acuzaţia de corupţie formulată de DNA condus de Laura Codruţa Kövesi, găsindu-l în schimb vinovat în cea de-a doua instanţă.

Doi ani din mandatul de prim-ministru al lui Năstase (2000-2004) au coincis cu primul mandat de premier al lui Viktor Orbán (1998-2002) şi între altele cu promulgarea, respectiv punerea în practică a legii privind ajutarea maghiarilor din afara Ungariei.

„Au existat multe diferenţe de opinii între noi, dar am abordat situaţia în mod civilizat, respectând relaţiile de bună vecinătate” – a evocat referitor la acea perioadă Adrian Năstase într-o postare pe Facebook din iunie anul trecut. Fostul politician a scris despre acest lucru când la acea dată, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, Viktor Orbán îi trimisese o scrisoare de felicitare.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/12/visszaterhet-a-roman-politikaba-nastase-volt-miniszterelnok

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/rlambru