Agenția de presă saudită administrată de stat a raportat că peste 40 de cămile au fost descalificate de la un concurs de frumusețe pentru că au fost supuse unor injecții la buze și altor retușuri artificiale. S-a întâmplat la festivalul anual și extrem de popular al cămilelor King Abdulaziz Camel Festival, care se desfăşoară în apropiere de Riad, capitala și primul centru financiar al Arabiei Saudite. Concursul, deosebit de drag multor experţi şi crescători durează 28 de zile și implică în jur de 30.000 de cămile, acordând premii în bani mai mult decât generoase: vorbim de cifre care pot ajunge până la 57 de milioane de dolari.
În acest an, autoritățile au descoperit că zeci de fermieri au lungit buzele și nasul cămilelor, au folosit hormoni pentru a le întări mușchii, au injectat botox în buzele cămilelor, au umflat părţi ale corpului animalelor și au folosit diferite substanţe tipice liftingurilor faciale. „Clubul doreşte să oprească toate actele de manipulare și înșelăciune în înfrumusețarea cămilelor”, precizează raportul SPA, adăugând că organizatorii „vor aplica pedepse severe manipulatorilor”.
Concursul de frumusețe al cămilelor este piesa centrală a impunătorului carnaval, care mai include şi plimbări cu cămile, vânzări și alte festivități care prezintă de obicei mii de dromaderi. Extravaganța încearcă să păstreze rolul cămilei în tradiția și moștenirea beduină a regatului, chiar dacă țara bogată în petrol avansează cu mega-proiecte de modernizare. Creșterea cămilelor este o industrie de mai multe milioane de dolari, iar evenimente similare au loc în întreaga regiune. (www.ilmessaggero.it – 8 decembrie)/cpaunel/rcostea