Fundația Regală Margareta a României strânge fonduri pentru susținerea nevoilor vârstnicilor singuri

  • Singurătatea și lipsa resurselor sunt cele mai grave probleme ale vârstnicilor în 2021
  • 000 de vârstnici pot primi ajutor prin proiectele Fundației Regale Margareta a României
  • Companiile pot contribui cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot înscrie o donație lunară pe website-ul www.frmr.ro

Populația României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, iar mulți dintre ei sunt afectați de singurătate și lipsa resurselor pentru un trai decent. Accesul limitat la informația digitală, imobilitatea fizică, bolile cronice sau lipsurile materiale aduc adeseori persoanele vârstnice în stare de izolare socială și în imposibilitatea de a-și rezolva nevoile de bază. Pe fondul crizei pandemice, Fundația Regală Margareta a României a înregistrat cele mai numeroase solicitări de sprijin și își propune să extindă serviciile sociale și aria proiectelor dedicate seniorilor, pentru a ajuta până la 20.000 vârstnici în dificultate. Companiile și persoanele fizice pot contribui în susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor.

1 milion de vârstnici trăiesc singuri, iar 900.000 de pensionari în vârstă au pensia sub 1.000 de lei – aceasta este realitatea statistică a anului 2021, un an marcat de provocări care au afectat profund viața persoanelor vârstnice. Distanțarea socială impusă de condițiile sanitare a însemnat pentru mulți vârstnici lipsa unui ajutor esențial, cum ar fi cel pentru îngrijirea personală, procurarea alimentelor și a medicamentelor, amânarea unor tratamente medicale sau chiar absența unui interlocutor. Mulți dintre vârstnici au experimentat stări de anxietate, depresie sau stres generate de pierderea unor persoane apropiate, teama de infectare sau îngrijorarea privind sănătatea proprie sau a celor dragi.

Pentru că numărul celor care sunt în dificultate și caută ajutor este în continuă creştere, Fundația Regală Margareta a României își propune să ajute până la 20.000 de seniori, prin proiecte sociale proprii și prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundația susține o rețea de servicii sociale activă în diverse comunități, mobilizează zeci de voluntari și vizează extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice și lansarea unor noi servicii în 2022. Persoanele vârstnice pot beneficia astfel de ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială și îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar și de susținere emoțională, prin servicii de alinare a singurătății sau consiliere psihologică gratuită.

Pentru o astfel de susținere sunt necesare resurse suplimentare, iar Fundația apelează la implicarea companiilor și a persoanelor fizice. Companiile pot direcționa 20% din impozitul datorat statului pentru o cauză socială, iar persoanele fizice pot înscrie o donație lunară pe www.frmr.ro. Fundația Regală Margareta a României va utiliza fondurile obținute astfel pentru a ajuta persoanele vârstnice care se confruntă cu situații dificile de viață.

Valoarea sponsorizării din partea unei companii poate fi:

  • 20% din impozitul anual pe profit sau 0,75% din cifra de afaceri (minimul dintre cele două)
  • 20% din impozitul trimestrial pe venit pentru microîntreprinderi

Fondurile obținute vor fi utilizate de Fundație în continuare pentru:

  • Identificarea de resurse sau soluții pentru solicitările adresate de vârstnici;
  • Facilitarea accesului la servicii de suport, precum îngrijire sau sprijin practic la domiciliu;
  • Consiliere psihologică și sprijin emoțional oferit seniorilor cu depresii sau anxietate
  • Alinarea singurătății pentru vârstnicii care nu mai au familie sau un cerc de suport;
  • Susținere și dotări pentru rețele de voluntari, îngrijitori la domiciliu și asistenții sociali din comunități;
  • Ajutor material, prin produse sau tichete sociale;
  • Oportunități de paticipare socială a seniorilor care vor să redevină activi
  • Pachete de Sărbători

 

Companiile care doresc să contribuie, pot descărca și completa contractul AICI.

Persoanele fizice pot contribui cu o donație lunară accesând www.frmr.ro/donationline.

*Surse

INSSE – Raport la 1 iulie 2021 privind populația României

IRES – Impactul pandemiei asupra calității vieții românilor

Casa Națională de Pensii Publice – Indicatori Statistici

***

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este una dintre puținele organizații non-guvernamentale care derulează programe dedicate seniorilor din România. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, Fundația a creat diverse soluții menite să îmbunătățească viețile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunități pentru o viață activă. Programele și campaniile Fundației, precum rețeaua Pentru Seniorii Noștri, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generații, Telefonul Vârstnicului, Conferința Bune Practici pentru o Bătrânețe Frumoasă, au redat demnitatea și speranța la vârsta a III-a. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

CONTACT

Ioana Petrea – Director Fundraising & Comunicare
Email: ioana.petrea@principesa.ro – Mob: +40 (0)723 299 448