Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, în vizită la Paris și Bruxelles

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, își face astăzi intrarea pe scenă europeană prin discuțiile de la Paris și Bruxelles. Potrivit unei îndelungate tradiții postbelice, prima sa vizită este în Franța, pentru o întâlnire-simbol cu președintele Macron menită să transmită mesajul că motorul franco-german al Europei este la fel de solid și după încheierea Epocii Merkel.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Conflictul de la granița de est a Ucrainei și, desigur, chestiunile europene se vor afla în centrul primei întâlniri Macron-Scholz.
În intervenția sa de aseară dedicată priorităților președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care Franța o va prelua de la 1 ianuarie, președintele Emmanuel Macron declara că Franța și Germania vor rămâne mediatori în criza ucraineană, urmând să aibă loc discuții separate cu Ucraina și cu Rusia, care refuză deocamdată să reia negocierile în așa-numitul format Normandia.
Fost ministru de finanțe în guvernul german, noul cancelar socialist este un partizan al rigorii bugetare, constrângere care a fost abandonată de țările membre ale Uniunii, obligate să se împrumute imens pentru a face față crizei sanitare.
Președintele francez explica aseară că va avea cu partenerul german o discuție strategică privind regulile bugetare europene. Fiind de acord că țările trebuie să revină la respectarea unor constrângeri bugetare, Macron a respins revenirea la celebra limită a deficitului de 3% stabilită în 1990 prin Tratatul de la Maastricht și pe care el o consideră depășită.
Pe de altă parte, cei doi au opinii apropiate în ceea ce privește asigurarea unei suveranități europene în materie de apărare, dar și de economie, ambele aflându-se printre prioritățile președinției franceze la Consiliul Uniunii Europene./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 decembrie