„Relansare, putere, apartenenţă” – sloganul ales de Franţa, care va asigura preşedinţia Consiliului Europene în primul semestru al lui 2022

„Relansare, putere, apartenenţă” este sloganul ales de Franţa, care va asigura în primul semestru al anului viitor preşedinţia Consiliului Europene. Întărirea securităţii europene şi transformarea modelului economic sunt priorităţi gigant ale preşedinţiei franceze, expuse ieri de preşedintele Emmanuel Macron, după cum transmite corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman.
Reporter: Franţa îşi cheamă partenerii europeni la şase luni de analiză, dezbatere, armonizare a poziţiilor şi acţiune pentru un nou strat al proiectului european, afectată profund de criza sanitară şi de bulversările climatice, confruntat cu numeroase provocări mondiale, tentative de destabilizare a democraţiilor noastre şi de creştere a tensiunilor în imediata vecinătate – avertiza preşedintele Emmanuel Macron, potrivit căruia forţa Uniunii stă în unitatea ţărilor membre.
Emmanuel Macron: Trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă în alegerile pe care le face şi stăpână pe destinul său. Probleme existenţiale stau în faţa noastră în plan climatic, tehnologic, geopolitic, care impun, iar noi pregătim deja de câţiva ani o transformare profundă a organizaţiei noastre, care să-şi asume noi ambiţii.
Reporter: Prima prioritate a preşedinţiei franceze: o Europă mai suverană, capabilă să-şi apere singură frontierele, obiectiv realizabil printr-o reformă profundă a Spaţiului Schengen; redefinirea politicii în domeniul migraţiei; o strategie comună în domeniul apărării, pentru ca ţările membre să nu mai fie dependente militar de Statele Unite. În opinia preşedintelui Franţei relansarea economică a Europei, după epidemie, trebuie să se facă nu oricum, ci cu proiecţie pe termen lung, construcţia de filiere industriale noi, inovante, dezvoltarea noilor tehnologii, crearea de locuri de muncă, în paralel cu lupta împotriva schimbărilor climatice. „Trebuie să începem construcţia modelului economic 2030, prin care Europa să-şi recapete independenţa industrială, dar să nu uite de solidaritatea socială. Astfel proiectul unui salariu minim european decent, în toate ţările membre, are toate şansele să fie definitivat în timpul preşedinţiei franceze” – a estimat preşedintele Emmanuel Macron./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 decembrie