Alegerea cadoului perfect de Crăciun: agonie sau extaz?

Perioada magică a sărbătorilor de iarnă nu ar fi la fel de fermecătoare fără entuziasmul și nerăbdarea cu care așteptăm „înfrigurați” venirea lui Moș Crăciun, însă, atunci când vine vorba de găsirea unor idei de cadouri, parcă brusc întreaga noastră ființă începe să freamăte de neliniște și îngrijorare, refuzând pur și simplu să mai „funcționeze”. Totul devine și mai complicat atunci când dorim să alegem cadoul perfect, prin care să reușim să surprindem într-un mod plăcut persoanele dragi și prin care să ne exprimăm afecțiunea, atenția, prietenia sau recunostința, pentru că, fără nici urmă de exagerare, a dărui este o adevărată artă. Pe de altă parte, generozitatea și cadourile din suflet, însoțite de un mesaj puternic, oferă, un scop, o împlinire de lungă durată și pură fericire. Chiar dacă obiceiul de a oferi cadouri de Crăciun are o istorie care ne poartă în urmă cu mai bine de 2000 de ani, găsirea cadoului perfect poate fi și astăzi o misiune extrem de dificilă, chiar și atunci când vorbim de o persoană apropiată, despre care pretindem că știm totul. Dacă pentru a primi darurile Moșului suntem întotdeauna pregătiți, postura celui care oferă este mult mai dificilă pentru că implică alegerea unor cadouri inspirate, care să aducă o reală bucurie și încântare pe chipul celor care le primesc.

Și pentru că până la ziua în care ne vom aduna în jurul bradului pentru a descoperi cadourile de Crăciun este tot mai puțin timp, goana după cadoul perfect poate să înceapă! Anul acesta nu va începe, însă, oricum, ci un pic mai bine „documentată”, iar noi, mai bine puși la punct cu tot ceea ce înseamnă secretele alegerii cadoului ideal – de la modul de prezentare (pentru că și felul în care dăruim contează, uneori mai mult decât cadoul în sine) și până la enumerarea câtorva sugestii și idei propriu-zise de cadouri speciale. Amânarea acestei sarcini pentru zilele dinaintea sărbătorilor este, de obicei, o strategie neproductivă, întrucât vom sfârși prin a fi stresați și a face alegeri nepotrivite, transformându-ne una dintre cele mai frumoase perioade din an într-un adevărat calvar. De aceea, cel mai indicat ar fi să acordăm o perioadă mai lungă de timp pentru a găsi darurile ideale.

Secretele alegerii cadoului ideal de Crăciun

Cum puteți alege un cadou de Crăciun care să surprindă cu adevărat? Poate că aceasta este cea mai mare nelămurire a celui care așază un dar sub brad. Piața abundă în cadouri de Crăciun și idei de daruri pentru familie și prieteni. Dar tocmai aici este problema, că sunt atât de multe. Și apoi de unde să știm ce anume își dorește o persoană? De ce are nevoie? Ce ar trebui să cumpărăm pentru a fi și frumos și util în același timp? O soluție simplă, care funcționează aproape întotdeauna, ar fi să priviți cadoul drept o ocazie de a transmite un mesaj persoanei dragi, nu doar ca pe un obiect. Astfel, vă puteți gândi ce v-ați dori să exprimați prin darul oferit și apoi să alegeți cadoul potrivit. Așadar, o alternativă utilă ar fi să considerăm darul un mesaj sau un mijloc de comunicare. Când oferim un cadou, ceea ce facem, de fapt, este să transmitem un mesaj. Chiar dacă darurile de Crăciun par un capriciu, acestea au puterea de a transmite mesaje subtile, de a consolida relații și de a le lăsa de înteles celorlalți faptul că suntem persoane preocupate de binele altora. Ușor de spus, greu de făcut, pentru că atunci când trebuie să alegem un cadou de Crăciun, pur și simplu, ne concentrăm pe obiectul în sine sau pe câteva nevoi imediate, uitând de multe ori să verificăm mesajul pe care îl poartă. Întrebarea care ar trebui să ne obsedeze ar fi: „Ce doresc de fapt să transmit acestei persoane?” sau „Ce aș putea să-i ofer astfel încât să transmit acest mesaj?”, în loc de „Ce oare să-i cumpăr?”, „Ce părere o să aibă despre acest lucru? O să-i placă?”, atitudine mai puțin sănătoasă și constructivă. În primul rând, cadourile de Crăciun trebuie să fie în funcție de gusturile și vârsta persoanei, dar să atingă și tematica specifică sezonului rece. De cele mai multe ori, oamenii oferă cadourile pe care și le-ar dori ei, însă aceasta nu este o tehnică indicată, pentru că fiecare are dorințe și pasiuni diferite. Nu vă lăsați păcăliți de propriile gusturi și încercați să analizați ce și-ar putea dori celălalt. Atunci când întocmiți lista de idei, va trebui să luați în calcul câteva aspecte care să vă ajute să vă ghidați în abundența de opțiuni și să duceți rapid la bun sfârșit această sarcină. Prin selectarea unui cadou adecvat, îi veți arăta persoanei respective că o prețuiți pentru trăsăturile sale speciale. Chiar dacă darul vine, teoretic, din partea lui Moș Crăciun, dvs. veți rămâne autorul „de drept” al acestui gest.

Deși mulți consideră că este prea devreme pentru a vă pregăti cu darurile de Crăciun, cu cât mai repede cu atât mai bine. Astfel, aveți timp pentru documentare și chiar achiziționarea cadourilor pentru a fi cât mai relaxați în preajma sărbătorilor. Vă sfătuim, chiar, să urmăriți ofertele de Black Friday și perioadele de reduceri din magazine pentru cadouri la prețuri accesibile. Nu ar fi indicat să aștepați să cumpărați cadourile de Crăciun pe ultima sută de metri, când agitația este omniprezentă, iar aglomerația și cozile sunt interminabile și permanente. Mulți preferă plimbarea prin magazine, unde au ocazia să testeze și să admire obiectele pe care urmează să le dăruiască. Cu toate acestea, îngrămădeala poate fi neplăcută, iar zarva din raioane, obositoare. Dincolo de acest aspect, de multe ori, se întâmplă să găsim articole parcă „trase la indigo”, neavând acea notă de personalitate și de cadou special, unic. Pentru a evita haosul din magazine și statul la coadă, încercați și variantele din magazinele online. Există o mulțime de soluții care întrunesc toate zonele de interes, iar site-urile, care se întrec în oferte de tot felul, pun la dispoziție cadouri speciale, cu care nu ne întâlnim mereu pe rafturile magazinelor. Puteți opta pentru site-urile cu produse handmade. Aveți o varietate de opțiuni, de la bijuterii realizate manual, numai bune de oferit doamnelor și domnișoarelor, până la produse alimentare precum miere sau băuturi tradiționale, ori haine realizate cu atenție și migală. Drept urmare, puteți începe cumpărăturile pentru cadouri de Crăciun oricând doriți, mai ales că în luna decembrie magazinele vor vinde mai multe obiecte cu tema Crăciunului, dar prețurile vor fi mai ridicate decât în restul anului.

* Alegeți cadoul în funcție de relații – După cum am stabilit deja, alegerea unui dar nu este o sarcină ușoară, întrucât fiecare om este diferit și percepe în mod propriu mesajul unui cadou. De aceea, este recomandat să evaluați ce tip de relație aveți cu persoana respectivă. Dacă este vorba de o legătură foarte apropiată, ca cea cu prietenii sau rudele, atunci puteți merge pe varianta unui cadou mai personal, fără să existe riscul de a face un gest nepotrivit. Dacă, însă, sunteți în căutarea unui dar pentru o persoană mai „îndepărtată”, indicat ar fi să vă rezumați la un obiect mai puțin personal, pentru a nu face o greșeală în mod inconștient. Încercați, direct sau indirect, în funcție de relația pe care o aveți cu persoana în cauză, să-i aflați gusturile, pasiunile și chiar lucrurile care nu-i sunt pe plac.

* Mizați pe personalitatea destinatarului – Așa cum este și normal, atunci când oferim un cadou dorim ca adresantul să fie de-a dreptul încântat, însă acest lucru nu poate fi îndeplinit fără să-i cunoaștem personalitatea sau, și mai rău, să o ignorăm. Așadar, în cazul în care cadoul este pentru o persoană extravertită, cu simțul umorului și pusă mereu pe șotii, obiectul ales poate fi, în consecință, unul vesel și optimist. Dacă respectiva persoană are o fire mai retrasă, înclinată spre introspecție și intimitate, atunci surpriza trebuie să fie în concordanță cu aceste trăsături. În cazul fericit în care sunteți la curent cu hobby-urile sale sau cu subiectele de care este interesat și atras în mod deosebit, atunci puteți folosi aceste informații în favoarea dvs. De exemplu, persoanele pasionate de estetică, de design interior și amenajări vor fi bucuroase să primească un cadou de lux din această gamă, un accesoriu sau o decorațiune pentru casă, sau, de ce nu, că tot este sezonul, pentru ornarea bradului.

* Feriți-vă de clișee – Achiziționarea unui cadou presupune grijă și atenție față de cel care îl primește, existând o presiune foarte mare pentru a-i satisface așteptările. De aceea, pentru a da dovadă de eleganță și apreciere, alegeți un dar premium, de calitate superioară. Florile, parfumurile sau hainele se pot transforma în cadouri frumoase, însă, pe de altă parte, cu toții am primit, la un moment dat, astfel de daruri. Este adevărat că nu putem da greș cu aceste cadouri, mai ales când este vorba despre o persoană apropiată nouă, însă nici nu îi vom surprinde prea mult pe cei care le primesc. Ele fac parte din categoria cadourilor-clișeu, adică a acelor lucruri care se dăruiesc atunci când nu avem nicio altă idee. În consecință, feriți-vă de lucruri lipsite de originalitate și stereotipii!

* Nu lăsați la voia întâmplării împachetatul – Împachetarea cadoului nu este un criteriu de alegere propriu-zis, însă este un aspect aproape la fel de important ca și cadoul în sine. Odată ce ați terminat achizițiile, acordați suficient timp și o importanță desosebită modului în care sunt ambalate. O cutie specială sau o hârtie cu ilustrații elegante adaugă farmec unui dar ales cu grijă și denotă faptul că alegerea nu a fost făcută în grabă sau pe ultima sută de metri. De asemenea, nu uitați să adăugați o felicitare, pe care să scrieți câteva rânduri pline de semnificație, pentru ca gestul să fie complet. Poate fi un citat care v-a plăcut, niște versuri sau, pur și simplu, un cuvânt de mulțumire pentru faptul că acea persoană face parte din viața dvs. Nu trebuie nici să cădem în extrema cealaltă, deci evitați ambalajele foarte pretențioase. În cazul în care nu vă descurcați deloc cu ambalarea cadourilor, nu ezitați să apelați la o persoană mai pricepută – de exemplu, unii comercianți vor fi bucuroși să vă ajute în această privință. Asigurați-vă că ați eliminat prețul de pe orice obiect pe care îl oferiți în dar, iar în momentul mult așteptat al înmânării propriu-zise însoțiți cadoul de un zâmbet sincer și urările potrivite. Cadoul poate fi chiar acompaniat de un buchet de flori, mai ales dacă acesta este oferit unei doamne.

* Fiți creativi – Cadourile frumoase sunt, așa cum aminteam mai sus, cele care se pliază fie pe dorințele destinatarului, fie pe personalitatea acestuia. Cu toate acestea, există și o a treia categorie de cadouri care se pot transforma în darul perfect: cele creative. Așadar, în momentul în care sunteți în căutare de idei pentru un cadou special și unic, amintiți-vă că într-o lume din ce în ce mai uniformă și mai plină de șabloane, un cadou original și creativ ar putea constitui o reală sursă de bucurie.

* Nu vă pierdeți în detalii – Dictonul „Less is more” este valabil și pentru cadoul perfect. Dacă ați ales, de exemplu, să dăruiți un ceas, asigurați-vă că toate detaliile (de la curea și până la materialul din care este confecționat cadranul) sunt de calitate. Nu dăruiți niciodată imitații sau produse care nu sunt de cea mai bună calitate. De asemenea, feriți-vă de cadouri care contrazic noțiunea de simplitate, evitați produsele înzorzonate sau încărcate cu detalii inutile!

Idei pentru cadouri speciale

* Cadouri de Crăciun pentru partener/parteneră – Dat fiind că în acest caz este vorba despre o relație apropiată cu persoana căreia îi veți oferi cadoul, este foarte probabil să știți deja ce anume își dorește. O altă variantă ar fi chiar aceea în care să alegeți împreună darul de Crăciun. Pentru persoana iubită, opțiunile sunt numeroase și pot varia de la piese decorative de lux, precum o vază pretențioasă, până la accesorii de Crăciun, cosmetice sau aparate de îngrijire personală.

  • În ceea ce privește cadourile pentru parteneră, seturile și obiectele premium vor face dovada afecțiunii pe care i-o purtați. Majoritatea femeilor vor fi impresionate de lucruri speciale, ca de exemplu lămpile catalitice pentru purificarea și înmiresmarea aerului și parfumurile special dedicate acestora. Un astfel de cadou va contribui și la crearea unei atmosfere speciale în întreaga locuință, pe perioada sărbătorilor. Deci, iată, și frumos și util! Tot la capitolul decorațiuni, un ceas de birou este o idee excelentă pentru femeile preocupate de carieră și cu un simț estetic dezvoltat. De asemenea, obiectele precum vazele, seturile pentru servirea mesei sau articolele de răsfăț personal, cum sunt prosoapele de lux, vă pot ajuta să vă alintați partenera. Suporturile pentru lumânări sunt o altă sugestie elegantă și apreciată de femei. Un astfel de cadou este potrivit mai ales dacă vă aflați la începutul relației și vreți cu tot dinadinsul să dați dovadă de sensibilitate. Doamnele sunt ușor de impresionat cu orice gest frumos, făcut din suflet. Ele știu să aprecieze un dar personalizat, unic și special, dar nu vor refuza niciun cadou obișnuit. Gândiți-vă ce v-ați dori să transmiteți femeii din viața dvs. și alegeți una dintre aceste propuneri. Animăluțele de pluș, articolele vestimentare (bluze, hanorace, tricouri etc.), pernele, agendele și calendarele, accesoriile de birou, umbrelele și pelerinele, gențile și rucsacurile, toate pot fi niște idei grozave de cadouri personalizate, cu un impact major. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că, în special, gențile sunt adorate de multe femei, deci, în cazul în care cunoșteți stilul preferat, cu siguranță nu veți greși. O carte bună va fi un cadou ideal în perioada sărbătorilor de iarnă, când doamnele au nevoie de puțină relaxare în viața lor. Alegeți un bestseller sau poate un roman al autorului preferat. Nu uitați să îi lăsați o amintire pe prima pagină, așa cum se obișnuia odată, pentru a adăuga valoare sentimentală darului. Trusele de cosmetice sunt ideale pentru o împătimită a machiajului și a îngrijirii corporale. Optați pentru o cutie cu diferite produse cosmetice de calitate, poate cu arome de sărbătoare, cu scorțișoară și turtă dulce, care să o introducă și mai mult în atmosfera Crăciunului. Sau, de ce nu, un calendar de Advent de la o firmă de cosmetice?! Un articol vestimentar este întotdeauna bine primit de sexul frumos, care adesea nu are „cu ce se îmbrăca”. Alegeți un pulover călduros în nuanțele preferate sau un set de mănuși și căciulă pentru ca iarna aceasta să nu se teamă de frig. Parfumul este un accesoriu de preț în viața unei femei, de aceea este un dar apreciat. Pentru o impresie de zile mari, cumpărați un bilet la o piesă de teatru sau, și mai bine, unul către o vacanță exotică, unde să scăpați de frigul iernii.
  • Dacă vă aflați în căutarea unui cadou pentru partener, nu vă abțineți din a face o alegere stilată, precum un halat de baie plăcut la atingere. De asemenea, în cazul în care știți că este un „bon connoisseur” în ceea ce privește vinul, whiskey-ul sau alte tipuri de băuturi distinse, un decantor îi poate aduce bucurie. O altă variantă o reprezintă seturile pentru servirea acestora, mai ales în cazul în care veți avea musafiri. Astfel, îi veți permite să-și demonstreze rafinamentul, din rolul de gazdă, față de cei care vă calcă pragul. Bărbații au o mulțime de hobby-uri ce vă pot inspira în alegerea cadoului perfect pentru Crăciun. Știți că al dvs. partener este mare fan al unei echipe de fotbal? Poate o minge semnată cu autografele fotbaliștilor, ori un tricou personalizat cu numele său pe echipamentul jucătorului preferat l-ar impresiona. Mari iubitori de gadgeturi, bărbații adoră orice este electronic. Un ceas smart, un încărcător wireless sau o nouă consolă PlayStation îl vor determina să vă ofere la rându-i mii de îmbrățișări. Alegeți un aparat foto dacă i-ați descoperit deja pasiunea pentru fotografie sau chiar o pereche de căști noi, pentru un iubitor al acordurilor muzicale. Un accesoriu de piele va exprima întotdeauna eleganță, iar o borsetă sau un portofel sunt mereu utile în viața unui bărbat. Articolele vestimentare vor fi apreciate mai ales de aceia care nu obișnuiesc să petreacă timp prin magazine. O cămașă elegantă sau poate o pijama călduroasă, ori o pereche de șosete simpatice vor reprezenta un cadou perfect de Crăciun pentru partener. Aveți grijă ca totul să fie ambalat frumos pentru a păstra emoția momentului. Dacă lucrează foarte mult timp la birou, și nu numai, va aprecia cu siguranță o husă pentru scaun cu masaj. Poate fi folosită atât pe scaunul de la birou, cât și pe cel din mașină. Aceasta are diverse programe de masaj, dar se și încălzește. Dacă și partenerul dvs. este pasionat de jocuri pe calculator, va aprecia o pereche de ochelari VR, pe care îi va putea folosi cu telefonul pentru a experimenta senzații noi. Mai ales că în ultimii doi ani, oricine ar vrea să fugă de realitate! Tocmai de aceea, cea mai ușoară modalitate să facem acest lucru este prin realitatea virtuală sau prin tururile online. Iar, toate acestea se experimentează mult mai bine cu niște „tool-uri” adecvate.

* Cadouri de Crăciun pentru membrii familiei – Pe lista priorităților, în perioada de Crăciun, se află în special membrii familiei. Fie că vorbim de părinți, de unchi, mătuși sau verișori, toți se vor bucura atunci când vor descoperi darurile pe care le-ați pregătit pentru ei. Sau mai bine spus, pe care le-a pregătit Moșul! Alegeți daruri din suflet, iar cei apropiați vă vor fi recunoscători.

  • O sugestie potrivită, care va face deliciul oricărei persoane apropiate, este un set de lenjerie pentru pat, din materiale de înaltă calitate, precum bumbacul percale. Dacă aveți un unchi căruia îi place gătitul în natură, îi puteți oferi un cadou destinat pasionaților de grătar. Astfel, îi veți da ocazia să se bucure de această activitate, dar și să planificați deja următoarea întâlnire de familie. Există și cadouri speciale pentru iubitorii de ceai, care nu ar trebui omise. Dacă în rândul rudelor dvs. sunt persoane care cunosc arta preparării ceaiului, atunci un produs din această categorie reprezintă cea mai potrivită surpriză pentru ei. De asemenea, există mari șanse ca în familie să existe cineva (în special mama) care adoră să gătească. Pentru aceste persoane, ideal ar fi să optați pentru un cadou pentru pasionații de artă culinară, ca de exemplu o carte de bucate pentru momentele de pană de idei. Cei care gătesc des torturi și prăjituri vor fi bucuroși să-și completeze seturile cu un platou destinat servirii deserturilor. 365 de mesaje de dragoste pentru mama este un calendar care îi va aminti celei mai dragi persoane din viața noastră nu doar ce zi este, ci va avea și ocazia să citească un mesaj emoționant care o va impresiona până la lacrimi. Alegeți, de asemenea, un ceas care arată ca o brățară și va fi o bijuterie pe care o va purta la ocazii speciale. Mergeți pe varianta unui ceas cu o curea de piele pentru o mamă „casual”, iar dacă vreți să oferiți un cadou cu adevărat deosebit, alegeți un ceas placat cu aur, pentru mămicile mai „pretențioase”.
  • Coșurile tradiționale cu bunătăți întrunesc preferințele tuturor din familie. Fie că vorbim de pasiunea mamei pentru cozonaci sau pe cea a tatălui pentru un vin bun, un coș cu „de toate” va fi numai bun de împărțit cu toți cei dragi. Lângă acestea, un accesoriu dedicat va face mereu o impresie bună. De aceea, aeratoarele și picurătoarele pentru vin nu trebuie să lipsească din cadoul unui pasionat de vinuri, iar un shaker, pahare de degustare speciale sau cuburi pentru răcit băutura vor surprinde plăcut cunoscătorii băuturilor tari. O ramă personalizată cu fotografia întregii familii va aduce o bucurie imensă pe chipurile tuturor membrilor, fiind un dar cu o vădită valoare sentimentală.
  • Bunicii sunt acele persoane din viața noastră în fața cărora ne putem arăta, și de data aceasta, respectul și admirația față de ceea ce au făcut pentru noi de-a lungul vieții. Nimic nu face mai multă plăcere unor bunici decât să-și aducă aminte de momentele frumoase din viața lor. Mergeți pe varianta clasică, old-school, adunând toate fotografiile cu cei dragi din familie, pe care să le puneți într-o cutiuță din lemn sau într-un album foto. Adăugați și o mică scrisoare în care să vă expuneți pe șleau sentimentele față de ei și veți obține un cadou care va merge direct la suflet. Îi puteți oferi bunicii un șorț de bucătărie personalizat, un aparat electrocasnic care i-ar ușura munca, o față de masă cusută manual sau un set de oale din ceramică. Alegeți o piesă de teatru clasică cu actorii generației lor sau căutați un concert al unui cântăreț din acele vremuri și mergeți împreună cu ei. Nu numai că se vor bucura de moment, ci vor fi încântați și de prezența dvs. Ca orice om, și bunicii au anumite pasiuni pe care probabil că nu și le-au mai cultivat ca în trecut, însă îi puteți ajuta în această privință. Niște romane ale unor autori de succes, un ghiveci cu o plantă specială, accesorii de grădinărit, un joc de Rummy pot fi idei inspirate. Totodată, dacă bunicii iubesc ciocolata, ceaiurile, cafeaua sau vinul, le puteți aduce în dar unul dintre aceste produse, însă dintr-o colecție specială sau care este mai greu accesibil, de calitate superioară.
  • Nașii și finii ocupă locuri speciale în viața multora dintre noi și, dacă aveți o familie apropiată, cu siguranță veți ajunge să vă întâlniți în perioada sărbătorilor. Ei sunt pentru noi părinții spirituali și prin cadourile pe care le oferim, ne arătăm respectul față de ei și iubirea pe care le-o purtăm. O cravată cu un model mai special, o cămașă fină, o pereche de mănuși sau un pulover călduros sunt cadouri potrivite în toiul iernii, cu care mergeți la sigur. Alegeți să oferiți în dar cosmetice, însă îndreptați-vă atenția către o gamă de lux sau artizanală, cu arome speciale, evitându-le pe cele din supermarketuri, pe care le cumpără oricine în mod normal. O pereche de papuci călduroși, un halat de baie sau de noapte, o pijama sau un pulover pufos de casă sunt binevenite oricând, mai ales pe timp de iarnă. De asemenea, îndreptați-vă atenția către decorațiunile de interior, în special către cele pentru living sau dormitor. Un ceas de perete cu un design interesant, un set de tacâmuri, tablouri, accesorii pentru aromaterapie sau o pătură călduroasă, nu strică în nicio casă.

* Cadouri de Crăciun pentru copii – Se spune că nimic nu este mai neprietenos decât să dăruiești unui copil ceva „folositor” cu ocazia Crăciunului. Cei mici sunt atrași de jucării și de deliciile dulci, așadar nu vor fi necesare prea multe bătăi de cap pentru a descoperi cadoul potrivit pentru ei. Întocmiți o listă de preferințe în funcție de sexul copilului și nu uitați să adăugați la final și o surpriză dulce.

  • Un board game este cadoul perfect, care îi va strânge laolaltă pe toți cei dragi. Ce bucurie mai mare să existe în viața unui copil decât petrecerea timpului alături de familia sa?! Optați pentru o temă antrenantă, care să îi provoace atât pe cei mici, cât și pe cei mari. „Monopoly”, „Nu te supăra frate” sau „Catan” se numără printre preferințele celor care iubesc jocurile de societate. De asemenea, puzzle-urile cu teme istorice sau cu clădiri celebre din întreaga lume, enciclopediile potrivite pentru cei mici, hoverboard-urile, planetariile și șabloanele cu anatomia corpului vor fi extrem de apreciate. O mașinuță inedită și o păpușă modernă sunt și acestea variante cu care veți merge la sigur pentru a bucura chipul unui băiețel sau al unei fetițe. Dacă prezintă și accesorii precum roți sau haine de schimb veți fi cu adevărat recompensat cu cele mai calde îmbrățișări. Hainele cu tematica de Crăciun sunt îndrăgite adesea de părinții bebelușilor. Oferiți în dar un set complet ce îl transformă pe micuț într-un ren simpatic sau poate într-un om de zăpadă și bucurați-vă surprinzându-l în fotografii memorabile. O carte cu povești va putea deveni preferata celui mic la ceas de seară. Alegeți una cu tematică de Crăciun, frumos colorată, pentru a-l ajuta pe cel mic să intre în atmosfera de sărbătoare, înainte de culcare. Articolele sportive sunt mereu îndrăgite de copiii atât de energici. Poate o trotinetă nouă, o minge sau o mini trambulină îl vor face pe pitic să țopăie de bucurie.
  • Pentru preșcolari – În alegerea de cadouri de Crăciun pentru copii până la 6 ani trebuie să țineți cont că cea mai importantă ocupație a lor este joaca, iar jucăriile precum trusa de doctor, cutia muzicală multicoloră, căsuța din lemn pentru păpuși și robotul inteligent îi vor atrage cu siguranță atenția celui mic. Cartea „Basmele de aur ale românilor” sau colecția „Povești nemuritoare” pot deveni preferatele celor mici, iar lampa cu proiecție în culorile curcubeului va crea o atmosferă de basm în camera copilului.
  • Pentru școlari – După ce învață să scrie și să citească, un copil poate prefera să noteze și să deseneze într-un carnețel magic, cu o baghetă fermecată în loc de pix. Un cadou de Crăciun pentru copii între 7 și 14 ani ar putea fi un puzzle cu scene de Crăciun sau chiar cu spațiul cosmic, care îi va dezvolta gândirea logică și creativitatea, în timp ce mașina cu telecomandă, care sfidează gravitația, și căștile audio în formă de urechi de pisică, îi vor introduce pe copii în lumea tehnologiei.
  • Pentru domnișoarele în devenire alegerea cadoului ideal de Crăciun poate fi o provocare. Este vârsta la care preferințele încep să se definească, putând cu ușurință să dăm greș. Pentru a o emoționa chiar și pe cea mai pretențioasă fetiță, oferiți-i un album al trupei preferate și sunteți deja pe lista celor mai dragi persoane din viața unei adolescente. Aflați din timp care îi sunt preferințele și creați un cadou complet, adăugând poate un tricou personalizat și un bilet la concert, dacă este posibil. O iubitoare a muzicii va aprecia darul dvs. Un jurnal cu coperte simpatice va fi cadoul perfect pentru o pasionată de literatură, care va putea să-și noteze amintirile într-un album personal. Alături de un roman best seller drept inspirație, cea mică va începe să descopere poate pasiunea pentru litere. Într-o perioadă în care selfie-urile sunt la modă, oferiți în dar unei puștoaice un aparat foto Polaroid. Poate că este de modă veche, însă va fi un cadou special și spectaculos, cu care o veți ajuta să își păstreze amintirile cele mai dragi. Și fetițele sunt tot viitoare doamne, de aceea orice accesoriu este apreciat. Puteți opta pentru o geantă specifică vârstei sale, ori poate o brățară discretă și drăguță sau un lănțișor cu pandantiv care să se plieze personalității sale.
  • Băieții sunt mai ușor de impresionat, iar totul se rezolvă cu ușurință dacă darul conține o mașinuță, evident pe măsura vârstei. O placă de snowboard va fi ideală pentru un băiat care adoră sporturile de iarnă, putând chiar planifica și o excursie pe pârtie pentru a testa noul cadou. Surpriza va fi deja dublă! Poate că puștiul este un romantic, îndrăgostit de muzică și visează la propriul său instrument muzical. Oferiți-i o chitară sau poate o orgă, în funcție de pasiuni și dați-i prilejul de a-și exersa virtuozitatea. Gadgeturile sunt și ele una dintre pasiunile băieților, deci cu siguranță nu veți da greș cu o pereche de căști moderne sau un joc nou pentru PlayStation. Visează de mult la o pereche de pantofi sport de firmă sau poate la un ceas precum cel al adulților? Îndepliniți-i dorința Crăciunul acesta, având grijă ca articolul vestimentar sau accesoriul să fie în ton cu preferințele puștiului. Încurajați-l să facă mișcare și oferiț-i în dar o bicicletă potrivită vârstei sale, numai bună de plimbat prin parc la primele sale întâlniri sau la ieșirile cu „gașca”.

* Cadouri de Crăciun pentru prieteni – Atunci când vine vorba de amici, lucrurile stau ceva mai simplu, deoarece vă puteți orienta spre cadouri joviale, inedite, fără să vă faceți prea multe griji despre cum vor fi primite. În definitiv, vă leagă o relație ceva mai relaxată. Dacă ați aflat deja ce își doresc prietenii dvs., achiziționați cu încredere acele obiecte. În cazul în care încă vă aflați în căutarea unor daruri potrivite, puteți alege un ceas de perete cu design deosebit. Seturile de pahare nu vor fi de prisos niciodată, așa că nu ezitați să le oferiți, dacă aveți ocazia. Fie că sunt cu două, fie că sunt cu mai multe piese, acestea sunt elegante și ușurează servirea mesei pentru gazde. O altă modalitate de a marca momentul Crăciunului este chiar prin intermediul unor decorațiuni cu această temă. Globurile, candelele sau ornamentele din ceramică reprezintă opțiuni potrivite de cadou, care vor înfrumuseța orice locuință. Pe lângă faptul că au un aspect estetic, acestea vor face deliciul tuturor celor entuziasmați de împodobirea bradului. Așadar, orice accesoriu este o bună ocazie pentru prietenii dvs. de a-și îmbogăți colecția de ornamente. Nu ezitați să alegeți unele cu aspect clasic, care se potrivesc cu orice stil de amenajare.

  • Indiferent de ocazie, fiți atenți la ceea ce vă împărtășesc prietenii dvs. și profitați de unele mărturisiri pentru momentele dificile în care vreți să-i luați un cadou. Poate că prietena sau prietenul dvs. a fost stresat la locul de muncă, în ultima vreme și tot ce și-ar dori este să se relaxeze măcar pentru o zi. Cea mai bună cale de a te relaxa este printr-un masaj într-un centru SPA sau printr-un tratament de înfrumusețare, în care ești răsfățat complet. O altă experiență este încercarea unui nou sport, pentru cei activi și dornici de nou, cum ar fi o oră la squash, golf sau tenis de masă. Cei mai darnici pot oferi chiar un abonament la o clasă de dans, pictură, yoga sau orice credeți că ar prezenta interes pentru prietenul în cauză. O piesă de teatru sau concertul trupei preferate sunt și ele experiențe ce sigur îi vor aduce bucurie. Cu accesoriile vestimentare nu prea aveți cum să dați greș, cât timp îi cunoașteți gusturile, iar în funcție de buget, aveți la dispoziție o gamă largă de accesorii, de la eșarfe, butoni, mănuși, până la portofele din piele sau ceasuri. În funcție de stilul „destinatarului”, puteți opta pentru bijuterii handmade, extrem de originale, bijuterii de argint minimaliste sau statement și lista poate continua. Dacă prietenul dvs. este bărbat, o brățară din piele, un lanț mai masculin sau poate chiar un inel, în caz că l-ați văzut purtând, pot fi alegeri inspirate. O altă idee de cadou pentru prieteni, care este în general bine primită, sunt decorațiunile, iar aici intră multe obiecte, pentru toate gusturile, precum tablouri de pereți sau de rafturi, farfurii cu un design special, vaze sau căni cu mesaje amuzante. O altă opțiune ar fi o fotografie cu voi doi, dintr-un moment special, pe care să o înrămați. Cum fiecare om are câte o pasiune sau o atracție, cu siguranță ar fi încântat să primească o carte din domeniul respectiv, neapărat cu „autograf” din partea dvs. și câteva gânduri de sinceră prietenie. O carte de bucate sau despre gastronomie, un roman de succes, o carte de design, fotografie sau arhitectură și de ce nu, o carte motivațională, toate vor aduce bucurie prietenilor dvs. Dacă aveți un prieten pasionat de gadgeturi, căștile bluetooth și suportul flexibil pentru telefon îi vor veni cu siguranță în ajutor, iar dacă îl caracterizează mai degrabă stilul office, puteți să-i oferiți o pereche de butoni.

* Cadouri de Crăciun pentru colegi – Atunci când vine vorba de cadouri oferite persoanelor din latura profesională, trebuie să acordați o atenție deosebită alegerilor pe care le faceți. Acestea nu trebuie să fie prea personale, deoarece pot fi privite ca o jignire sau ca o invazie asupra intimității. Fie că este vorba de angajați, de colegi de birou sau de clienții cu care lucrați, aceștia vor aprecia faptul că v-ați îndreptat atenția spre ei în perioada sărbătorilor. De aceea, optați pentru cadouri „corporate” de lux, care au calitatea de a aduce un strop de farmec spațiului în care sunt utilizate. Într-un astfel de ansamblu, se pot potrivi diverse obiecte, precum difuzoare de parfum de cameră, căni cu un aspect deosebit sau mici decorațiuni. Dacă alegeți un dar pentru o persoană cu care colaborați de multă vreme și sunteți la curent cu interesele și pasiunile sale, atunci alegerea va fi din start mult mai ușoară. Vestea bună este că există pachete special create în acest sens, avantajul lor fiind acela că sunt concepute de specialiști și conțin produse de cea mai înaltă calitate. Astfel, nu trebuie să vă mai preocupați de asortarea componentelor, ci puteți alege un set despre care știți cu siguranță că va satisface cerințele și celor mai pretențioase persoane. Dacă aveți o relație apropiată cu managerul, ori cu alți colegi, vă puteți inspira și din lista cadourilor enumerate la categoriile de mai sus, precum lămpile catalitice, decantoarele, vazele sau suporturile pentru lumânări.

Idei pentru cele mai valoroase cadouri

Crăciunul vine an de an cu a sa baghetă magică pe care o scutură deasupra lumii și face ca totul să fie mai frumos şi mai tandru. Tocmai de aceea, Crăciunul nu ar trebui să fie atât despre deschiderea cadourilor, cât despre deschiderea inimilor noastre, fiind singura perioadă a anului când oamenii își pot urma propriile impulsuri și își pot exprima propriile sentimente, fără rețineri. Indiferent dacă este o părere modernă sau demodată, Crăciunul ar trebui să însemne, mai presus de orice, iubirea faţă de ceilalţi. Întrebarea care se desprinde de aici este … de ce trebuie să aşteptăm Crăciunul pentru a arăta acest lucru? Așadar, dacă dorim să păstrăm cu adevărat spiritul și minunea acestei sărbători, nu trebuie să facem altceva decât să arătăm iertare, toleranță, iubire necondiționată, compasiune, bucurie, caritate, respect, prețuire, grijă, sprijin, modestie și smerenie. Acestea sunt cele mai valoroase, și, în același timp, cele mai „ieftine” cadouri de Crăciun.

 * Dragostea – Nu ai cum să trăiești magia sărbătorilor fără iubire, întrucât Crăciunul în sine este despre dragoste și despre cât de important este să arătăm apreciere celor pe care îi iubim și care înseamnă cel mai mult pentru noi.

* Bucuria – În lumea în care trăim, nu vor exista niciodată circumstanțe perfecte. Cei care așteaptă să găsească bucurie în ei înșiși, niciodată nu vor ajunge la ea, spunea un înțelept. Dar, nu este chibzuit nici să ne bazăm fericirea complet pe acțiunile altora. Cel mai bine este să aducem bucurie în viața celorlalți prin lucrurile pe care le facem, le spunem și le simțim.

* Pacea – Relațiile familiale și personale pot duce la conflicte uneori, tensiunile fiind, din păcate, sporite în preajma sărbătorilor, din cauza stresului, a angoaselor de tot felul, a lipsurilor și a neînțelegerilor. Oferiți darul păcii de Crăciun, făcând primul pas spre liniște, calm și răbdare. Poate că lucrurile nu se vor „aranja” dintr-odată, dar cineva trebuie să facă primul pas.

* Speranța – Iată una dintre cele mai mari comori pe care ni le putem oferi atât nouă înșine, cât și celorlalți. Pentru asta, trebuie să ne străduim să vedem zilnic numai binele din semenii noștri, să credem în potențialul și puterea lor și să-i încurajăm cât mai des.

* Reconcilierea – În chintesența sa, Crăciunul este despre reconciliere și iertarea celor din viața noastră, pentru că „o singură clipă de împăcare este mai de preţ decât o viaţă întreagă de prietenie” (Gabriel Garcia Marquez). În împăcarea cu sine însuşi se află acel dram de fericire pe care îl speră omul pe pământ.

* Respect – Respectul este una dintre cele mai înalte expresii ale iubirii, o formă sinceră de respect fiind aceea de a asculta cu zâmbetul pe buze și cu o nemărginită răbdare ce au de spus ceilalți. Toate relațiile noastre sunt o reflecție a relației noastre cu noi înșine. Așa că, ceea ce oferim exact asta primim. Până la urmă, respectul este o formă de atenție permanentă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.huffpost.com/entry/9-tips-that-will-guarante_b_4338359

https://theconversation.com/how-to-choose-the-right-christmas-gift-tips-from-psychological-research-149739

https://www.rollingstone.com/product-recommendations/product-recommendations-pictures/best-christmas-gifts-908579/twelve-south-powerpic/

https://www.realsimple.com/holidays-entertaining/gifts/best-christmas-gifts?slide=63d4f27d-6816-475f-8567-5eb565956076#63d4f27d-6816-475f-8567-5eb565956076

https://nymag.com/strategist/article/best-christmas-gift-ideas.html

https://www.womenshealthmag.com/life/g33794539/best-christmas-gifts/

https://www.glamour.com/story/best-gifts-for-everyone-on-your-list

https://www.theunconventionalroute.com/how-to-pick-gifts/