Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte regulile financiare pentru folosirea fondurilor europene

Realizator: Cătălin Gomboş – Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă poate fi puse în aplicare odată cu adoptarea, ieri de către guvern, a unei ordonanțe de urgență în acest sens. Documentul stabilește regulile financiare pentru folosirea fondurilor europene ce-i revin României prin acest plan. Guvernul a mai definitivat și un proiect de lege cu măsuri de ocrotire a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale.
Reporter: Andrei Şerban – Ordonanța de urgență privind Planul Național de Redresare și Reziliență stabilește clar care sunt instituțiile și cum vor circula între acestea fondurile europene. Ministrul proiectelor europene, Dan Vîlceanu, a precizat că banii din Mecanismul de Redresare și Reziliență au un circuit diferit față de cei care provin din celelalte fonduri europene.
Dan Vâlceanu: Aici avem de-a face cu un circuit prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse şi în legil bugetare și, ulterior, raportări din trei în trei luni a nevoilor și a sumelor cheltuite.
Reporter: Guvernul am mai acordat pentru 105 localități peste 400 de milioane de lei pentru a acoperi costurile serviciilor de asistență socială și de protecție a copilului și pentru a plăti datoriile pe care le au la termoficare. De asemenea, au mai fost acordate 114 milioane de euro sub formă de sprijin financiar domeniului zootehnic. Tot ieri, guvernul a definitivat şi proiectul de lege privind ocrotirea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale, care va permite acestora ca în viitor să se căsătorească, să divorţeze şi să crească copii. Proiectul va fi trimis parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)