Lista cererilor Moscovei nu este o surpriză pentru Washington, precizează purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki

Realizator: Garanțiile pe care Rusia le cere, în contextul crizei din Ucraina, nu sunt noi, ele fiind solicitate și anterior, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Într-o conferință susținută vineri, Jen Psaki s-a referit și la discuția de acum două zile dintre președintele Joe Biden și liderii formatului București 9 al statelor aflate în flancul estic al NATO, care sunt cele mai îngrijorate de mișcările agresive ale Rusiei în regiune.
Corespondenţă de la Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Lista cererilor nu este o surpriză pentru Washington, a spus în conferința de presă de ieri după-amiază purtătoarea de cuvânt, Jen Psaki.
Jen Psaki: Este aceeași listă de cereri pentru care Rusia a făcut presiuni luni de zile, dacă nu ani de zile. Este dreptul rușilor de a avea viziunea lor și de a face cereri, noi avem dreptul nostru în acest sens, avem propriile noastre preocupări privind situațiile de securitate din întreaga lume, inclusiv cea de la frontiera Rusiei cu Ucraina. Rusia poate sublinia îngrijorările sale, noi le putem sublinia pe ale noastre și europenii pe ale lor. De aceea trebuie să avem dialog și să discutăm. Nu pot spune acum în ce format vor avea loc discuțiile. Am discutat zilnic cu toate părțile, cu partenerii europeni la diverse niveluri. Evident că ați văzut că președintele Biden a avut o convorbire telefonică cu liderii grupului București 9.
Reporter: După convorbire, un înalt oficial al administrației a spus, citez, ”Cred că aliații de pe flancul de est au apreciat foarte mult faptul că președintele Biden a dorit să vorbească cu ei. Mesajul președintelui i-a reasigurat și a subliniat unitatea alianței”. La Washington, analiștii spun că Vladimir Putin nu este provocat de NATO, ci este provocat de independența Ucrainei, dar cred în același timp că NATO nu ar fi trebuit să facă în 2008 promisiunea că Ucraina va fi admisă în alianță. #HUN/ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)